Unutrašnji razgovor je dijalog koji imate sami sa sobom o svemu onom što vam se dešava iz dana u dan na vaše životne izazove. Vi ne možete biti svesni toga na prvi pogled, to je jednostavno deo vas. Kada postanete svesni svog unutrašnjeg dijaloga, možete biti iznenadjeni koliko pričate sami sa sobom. Nažalost, ne postoji mogućnost oslobadjanja od ovog unutrašnjeg razgovora, on će uvek biti sa vama. Medjutim, možete da uradite nešto u pravcu unutrašnjeg razgovora, možete da kontrolišete da li je pozitivan ili negativan.

Unutrašnji dijalog počinje u ranom periodu vašeg života, vaši umovi su reagovali na ono što drugi kažu za vas. „Ti nikad neceš uraditi ništa“, „Ne možeš to da uradiš“, „Šta misliš, ko si ti?“. Komentari poput ovih imaju negativan uticaj na ostatak vašeg života, ako ne uradite nešto da bi to promenili. Najveći problem je u tome što nekada pokupite tu misao, gde je neko stao, i nesvesno nastavljate negativan dijalog, ali ovaj put sami sasobom. Zatim, odete toliko daleko da možete roman napisati.

Vrema je da zapoćnete sa novim dijalogom, pozitivan razgovor sa samim sobom. Negativni komentari su nepotrebni i štetni za vašu psihu. Kako to da uradite? Možete početi tako što ćete priznati da se u vašem umu dešava negativan film. Kada to uradite, bićete iznenadjeni koliko se često odigravaju ovi negativni filmovi iznova i iznova u vašem umu, jačajući one štetne i negativne emocije.

Čim negativna misao upadne u vaš um, zaustavćete je tako što ćete je preokrenuti. Recimo da ste napravili neku grešku na poslu koji obavljate. Prvi impuls u vašem umu će biti: „Pa, to je bilo glupo!Ja nisam u pravu.Necu više nikad ni probati da budem!“

Zaustavite sebe tu i izmenite taj dijalog. Pokušajte da kažete: „Ups, to je bila greška, ali ću biti u pravu sledeći put. Niko nije savršen“

Drugim recima, dajte sebi pauzu. Možda je to bilo teško za vas u prošlosti, ali to nije razlog da sada i dalje budete strogi prema sebi. Slobodno možete reći da ćete te ovu lekciju koristiti da naučite da se koncentrišete bolje i da ćete se fokusirati na ono što je važno za vas. Prestanite sebe kažnjavati zato što niste bili više fokusirani.

Pokušajte sebi reci: „Šta nije u redu sa tobom? Zašto ne možeš da se koncentrišeš na ovaj problem?“ Na ovaj nacin priznajete da ste bili dekoncentrisani, ali učite kako da budete bolji. Budite dobri prema sebi. Budite manje kritični i više uzdižite sebe. Vi to zaslužujete. Sigurno da ne bi trpeli da vama neko govori tako.

Imajte na umu da što više negativnih unutrašnjih razgovora sebi date, više naglašavate da se osećate bespomoćno. Da bi se osnažili i smanjili stres važno je da počnete koristiti pozitivan unutrašnji dijalog.

Zapamtite, vaša podsvest apsolutno veruje u ono što čuje, ako je stalno hranite negativnostima, to je ono što stvara vaša uverenja.

 

Šta god mislite da možete ili ne možete da uradite, u pravu ste.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts