K LJ U C  U S P E H A

Nedelja 2.

Pre samog otvaranja drugog poglavlja želim da vam se zahvalim na komentarima kao i na porukama koje ste mi poslali bilo da izrazite reci podrške ili da mi se obratite za neko od pitanja i konsultacija šta ste uvideli prilikom opuštanja tela i da li je to osecaj koji treba imati prilikom izvodjenja ove vežbe.

Ovom osnovnom vežbom autor je želeo da nam skrene pažnju na cinjenicu da je naše bice satavljeno iz dva dela: telo i um, i da je ne moguce zapocinjati mentalni rad na sebi ako telo nije mirno. To je osnova svega, umiriti telo a kada je telo mirno sva pažnja se prebacuje na misli. S obzirom da nam je cilj da izazovemo prijatne i konstruktivne misli, izazvacemo lepe i prijatne osecaje a to ce nam garantovati da ce naše telo biti opušteno prilikom izvodjenja celokupne vežbe.

OPIS DRUGOG POGLAVLJA

Izucavajuci drugo poglavlje dobicemo jasne i ne dvosmislene odgovore:

-Koja dva modela mentalnih aktivnosti postoje?

-Od cega zavisi lakoca i perfekcija?

-U cemu je vrednost podsvesnog?

-Koje su funkcije svesnog uma?

-Kako se izražava razlicitost izmedju svesnog i podsvesnog?

-Koja metoda je neophodna da bi se utisak preneo na podsvest?

-Kakav ce biti rezultat?

-Šta je rezultat rada ovog zakona?

-Kako se zove taj zakon?

-Kako glasi taj zakon?

Kroz život se susrecemo sa uspesima i neuspesima, ako su nam ideje konfuzne i ako ne postoji samouverenost i samopouzdanje vecim delom našeg života preovladavali su neuspesi. Kažem preovladavali jer prakticnom primenom ukupne filozofije ove knjige pocecete jasno da razmišljate, bicete pronicljiviji a svaka šansa da uspete bice pretocena u uspeh.

„Što su dublja osecanja, što je jasnije rasudjivanje, što je prefinjeniji ukus, što su jasnije odredjena i moralna osecanja, što je suptilnija intiligencija, što su izvišenije težnje – cistije su i intenzivnije NAGRADE koje nam postojanje donosi.“

Autor govori o ogromnoj snazi i mogucnostima vašeg uma pa ide i dotle da je san o materijalnom dobitku mnogo manji od onog šta vaš um može da postigne. To i jeste TAJNA. Snaga uma je iznad svakog materijalnog dobitka jer uz pomoc njega možete imate sve što poželite.

„Misao je energija. Aktivna misao je aktivna energija: koncentrisana misao je koncentrisana energija. Misao koncentrisana na neki konacan cilj postaje SNAGA“

Ukupna aktivnost vašeg uma sastoji se iz aktivnosti svesnog i podsvesnog uma, svesti i podsvesti. O svesnom umu napisane citave knjige sa kojim ste verovatno dobro upoznati i ne bih želeo da na ovom mestu posvetim mnogo pažnje. Ali bih ipak želeo da napomenem da preko svesnog uma opažate i delujete putem pet fizickih cula i da se preko njega bavite utiscima i predmetima iz spoljašnjeg života. Svesnim umom pravite razlike, cime snosite odgovornost za bilo koji izbor u vašem životu. Svesnim umom usmeravate vašu podsvest te bi se iz toga moglo zakljuciti da je svesni um vodja i zaštitnik podsvesnog uma. Najvažnija uloga svesnog uma je što ostavlja otisak u podsvest.

„Sasvim slobodno ga možemo nazvati CUVAROM KAPIJE velikog podsvesnog carstva.“

Za mene je vrednost podsvesnog bitnija i ponekad kod mene izazove strahopoštovanje obzirom na snagu koju poseduje kao i kapacitet. Podsvest nikada ne obradjuje podatak kada mu je svest pošalje on jednostavno izvršava naredjenja kao duh iz lampe, “ Tvoja želja za mene je zapovest.“ Svaka sugestija za podsvaset je istinita, ne razlikuje istinu od greške te odmah otpocinje proces delovanja u svojoj širokoj oblasti rada. Podsvest ne poznaje logiku i rezonovanje i zbog toga su njegovi procesi brzi. Opaža intuicijom i zbog toga je nepogrešiva.

Lakoca i perfekcija upravljanja podsvesnim zavisi od stepena u kom prestanemo da budemo zavisni od svesnog. Sviranje klavira, vožnja automobila, skijanje pa i ovo kucanje na tastaturi zavisi od procesa u podsvasnom umu.

„Svi smo mi svesni toga koliko zavisimo od podsvsenog i što su vece, plemenitije i briljantnije naše misli, sve nam je ociglednije da poreklo leži duboko ispod granice našeg znanja,“

Postavlja se pitanje šta je to što vi treba da uradite da bi iz ogromne snage podsvesnog dobili ono što želite? Kao prvo, potrebno je da mentalno formulišete ono što želite. Što je slika jasnija, jasniji je otisak na podsvest. Zatim, da umirite svoje telo i mentalnim putem tacno i precizno predocite ono što želite.Ako je vaša želja u skladu procesima koji se odvijaju u univerzalnom umu, pokrenuce se sve snage ove beskonacnosti koje ce dovesti do rezultata.

Hanel pred kraj poglavlja objašnjava:

„Neko ce se možda upitati kako podsvest može da promeni naše okolnosti. S obzirom na to da je podsvest deo univerzalnog uma, deo mora biti istog tipa i kvaliteta kao celina – jedina razlika je u stepenu. Celina je, kao što znamo kreativna, u stvari, to je jedini kreator koji postoji, pa samim tim shvatamo da je i um kreativan, a pošto je misao jedina aktivnost koju um poseduje, i ona neizbežno mora da bude kreativna.“

Kroz citavu knjigu Hanel se trudi da vam pruži objašnjenje kako ustvari funkcioniše Zakon privlacenja a njegova definicija glasi:

„Misao je kreativna energija i ona ce automatski doci u odnos sa svojim objektom i potom ga ostvariti”

VEŽBA DRUGE NEDELJE

1. Cilj vežbe koja je data uz prvu lekciju jeste ostvarivanje kontrole nad fizickim telom. Ako ste to postigli, spremni ste za nastavak. Ovog puta cete zapoceti s kontrolom svojih misli. Uvek idite u istu sobu, na istu stolicu, u isti položaj, ako je moguce. U nekim situacijama nije pogodno koristiti istu sobu, ali u ovom slucaju jednostavno na najbolji nacin iskoristite uslove kakve imate, kako su vam raspoloživi. Budite savršeno mirni kao i ranije, ali sprecite sve misli. To ce vam dati kontrolu nad svim mislima o brizi i strahovima i omoguciti vam da gajite samo onu vrstu misli koju želite. Nastavite sa ovom vežbom dok ne steknete potpunu nadmoc.

2. Necete moci da to radite duže od nekoliko trenutaka, ali vežba je vredna zato što ce prakticno pokazati veliki broj misli koje neprekidno teže da udju u naš mentalni svet.

3. U sledecoj lekciji dobicete uputstva za vežbu koja ce biti interesantnija, ali je neophodno da najpre ovladate ovom.

OBJAŠNJENJE DRUGE VEŽBE

Vežba za drugu nedelju ove metode možda ce izazvati najvece nedoumice kod vas. Ova vežba ce verovatno iritirati veci broj ljudi i nažalost nekog izazvati da odustane.

Medjutim, ova vežba je mnogo lakša nego što mislite da jeste. Takodje, cilj ove vežbe je drugaciji nego što mislite da jeste. Nadam se da ce objašnjenje koje cu vam pružiti ublažiti vaše frustracije koje ce te možda imati, da vas uputim na pravi put i dobijete potpunu korist od nje.

Pre nego što vam dam detaljnije objašnjenje zamolio bih vas da ponovo procitate ovu vežbu.

Još u prvoj nedelji, napomenuo sam da ovom metodom necete postici ništa nadljudsko, necete postati super jogi ili zen majstor . Cilj ove vežbe nije da ispraznite svoj um ili postizanje stanja u kome ce te biti tokom cele vežbe bez misli. Cilj je da zaustavite misli. Gospodin Haanel je to objasnio u tacki 30:

„Necete moci da to radite duže od nekoliko trenutaka, ali vežba je vredna zato što ce prakticno pokazati veliki broj misli koje neprekidno teže da udju u naš mentalni svet.“

Vecina ljudi, kada krene sa izvodjenjem ove vežbe dajuci sve od sebe da ovu vežbu izvede što bolje, pokušava da zaustavi svoje misli na minut ili cak duže. Kada vidi da to može ucinita na samo nekoliko sekundi postaje veoma frustrirana. Zato, vraticu se opet na ono što Haanel kaže:

„Necete moci da to radite duže od nekoliko trenutaka,“

Trenutak. Ne sekund. Ne minut. Trenutak.

Sama definicija trenutka govori da je to nešto „ kratko, na neodredjeno vreme.“ Dakle, to je veoma kratko vreme. Vrlo kratko.

Sad se postavlja pitanje imali to smisla? Da li to sada vežbu cini izvodljivom? Lakšom?

Trebalo bi.

Napomenuo bih još jednom šta autor kaže:

„…ali vežba je vredna zato što ce prakticno pokazati veliki broj misli koje neprekidno teže da udju u naš mentalni svet.“

Ova vežba je napravljena da bi nam pokazala koliko je naš um bombardovan mentalnim brbljanjem.Koliko u našem unutrašnjem razgovoru ima ne bitnih misli koje nam odvracaju pažnju sa onog bitnog a to su kostruktivne misli. Dakle, vežbate zaustavljanje misli i bicete u stanju da je zaustavite samo na trenutak zatim, naidje druga vi je opet zaustavite i opet, i opet, i opet…..

Ne brinete što niste svoje misli zaustavili na minut ili duže, to nije cilj.

CILJ VEŽBE ZA DRUGU NEDELJU JE PRIMETITI DA SE MISLI CESTO DEŠAVAJU U GLAVI, A ZATIM IH ZAUSTAVITI PO VOLJI.

Da li ovo ima više smisla? Nadam se da ima.

PREDNOSTI I SAVET ZA OVU VEŽBU

Prednosti ove vežbe su višestruki. Recimo:

Da li ste nekada sebi postavili zadatak koji treba da uradite a zatim cujete onaj unutrašnji glas koji kaže: “Bilo bi bolje da ono drugo uradim“, „Zar nije vreme za rucak“, „Kasnije cu, baš je lep dan napolju“

To su one spontane misli koje dolaze do nas a neželjene.
Kada savladate ovu vežbu, primeticete kako brzo misli dolaze do vas ali isto tako naucicete da te misli brzo i oterate cime ce te omoguciti sebi da se fokusirate na zadatak.

Da li ste ikada sebe omalovažavali i koristili negativan razgovor sa samim sobom. Naravno da jeste. Svi mi to radimo kada shvatimo da nešto nismo dobro uradili. Kada usavršite ovu vežbu primeticete koliko brzo dolaze i odlaze takve misli jer cete to ovom vežbom sebi omoguciti. Bicete srecniji covek.

Ovom vežbom radimo na mentalnom ovladavanju koja je mnogo važnija od zaustavljanja misli. Ne brinite o tome koliko ste dugo zaustavili misli. Osoba koja spreci misli na trenutak ne razlikuje se od osobe koja to ucini na sekund ili dva. To nije bitno.

Iz licnog iskustva, literature i iz razgovora sa drugim ljudima znam za par nacina sa kojima je moguce zaustaviti misli. Prvi nacin je star nekoliko stotina godina i poznajem osobe kojima je to pomoglo.Ovo metoda je neka vrsta „spiritualne discipline“ i prilicno je jednostavna.

Dakle, sednete u stolicu, opustite telo i prvu misao koja naidje pocnete glasno da je izgovarate. Ponašate se kao da ste u pozorištu i opisujete ono što vidite. Kad prodje oko jedan minut glasnog govora, tiho i smireno izgovorite „ NE“. Zatim ce naici sledeca misao, glasno govorite jedan minut a zatim opet izgovorite tiho i smireno „NE“, pa opet, pa opet…..

Na ovaj nacin vi ste u sadašnjem trenutku dajuci svom umu jasan i ne dvosmislen nalog. Vi ste posmatrac i nemate nikakav inters za ovakvo buntovnicko ponašanje. Svaki put kad se misao pojavi, jednostavno izustite „NE“.

Iskustvo ce biti interesantno kada otkrijete da um ne može biti fokusiran na dve stvari istovremeno. Nakon nekoliko vežbi trebalo bi da otkrijete tu mentalnu tišinu koja ce se pojaviti izmedju dve misli. Bilo bi dobro da vodite beleške o ovome pa na kraju nedelje spoznate koliko ste napredovali.

Drugi nacin se odnosi za one trenutke kada niste u mogucnosti da glasno govorite, zbog toga što je neko u prostoriji do vas pa može svašta da pomisli.

Tehnika je slicna prvoj a razlika je u tome što nema glasnog govora. Takodje pratite svoje misli a u trenutku kad želite da je zaustavite mentalno izgovorite “Poništi,poništi“. Zatim naidje sledeca, pratite je neko vreme pa izgovorite „ Poništi,poništi“, i tako do kraja vežbe.

“NE“ i „Poništi,poništi“ možete zameniti sa „STOP“ ili nekom drugom reci koja vama odgovara.

Na kraju,želim vam da date sve od sebe, da uocite misli koje dolaze a zatim da ih zaustavite.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts