KLJUC USPEHA

Nedelja 3.

U nedelji 2. ste naucili da je moguce zaustaviti svaku misao koja naidje. To je veoma važno jer ste sa tom spoznajom shvatili kolika je moc vašeg uma. Shvatili ste da misli nadolaze bez vaše kontrole i da ih je moguce zaustaviti. Dakle, možete kontrolisati svoje misli.

Zašto je potrebno kontrolisati misli?

Kada govorimo o kontroli misli na ovom mestu, govoricemo o negativnim mislima. Svaka negativna misao putem naših žlezda izaziva hemijsku reakciju koje se loše odražavaju po naš organizam. Sva ta naša negativnost ostavlja dubok otisak na našu podsvest i kada nakon nekog vremena dodjemo u istu ili slicnu situaciju tada ponovo aktiviramo istu hemijsku reakciju. Podsvest reaguje na ono što smo mu predocili ne razmišljajuci da li je to dobro ili loše po nas.

Zato, ako zaustavimo negativne misli to znaci da ih kontrolišemo i na taj nacin ne izazivamo hemijski proces poguban po naš unutrašnji organizam.

OPIS TRECEG POGLAVLJA

U trecem delu, kao i kroz dalja istraživanja ove knjige, dobicete razumevanje šta je kljucna tacka. Hanel vas uci kako da mislite, kako da rešavate probleme, kako da uticete na promene u mozgu koje su neophodne za postizanje vašeg cilja.
Naucicete obrnut proces u odnosu na onaj koji ste do sad koristili kada ste imali problem. Praktikovali ste fokus na problem, izucavanjem ove filozofije fokusirace te se na rešenje. Problem cete prozvati u vašim mislima samo jednom jer je to neophodno da se prilagodi vašim planovima.

Ovaj tok misli i akcije ce postati druga priroda vas. Za sve ovo je potrebno vreme a da ne pominjem praksu.

U trecem poglavlju pronacicete odgovore na pitanja kao što su:

Koji sistem nerava je organ svesnog uma? Koji sistem nerava je organ podsvesnog uma? Šta je centralna tacka za širenje energije koje telo neprekidno stvara? Kako distribucija energije može biti poremecena? Šta je rezultat takvog poremecaja? Kako se ta energija može kontrolisati i usmeravati? Kako strah može potpuno da se ukloni? Šta odredjuje iskustva s kojima se susrecemo u životu? Kako možemo probuditi solarni pleksus? Šta je kreativni princip univerzuma?

Hanel je na ovom mestu opisao metodu Tomasa Trowarda odnosno, objasnio interakciju svesnog i podsvesnog uma i na koji se nacin dešava.

„Centralni nervni sistem je organ svesnog uma, a osecajni sistem je organ podsvesti. Mozak i kicmena moždina su kanal kroz koje svesno doživljavamo percepcije naših fizickih cula i kroz koji kontrolišemo pokrete tela. Centar tog sistema nerava nalazi se u mozgu.“

„Osecajni sistem se nalazi u živcanom središtu u pozadini stomacne duplje koji nazivamo SOLARNI PLEKSUS i on je kanal mentalnih akcija koje podsvesno kontrolišu vitalne funkcije našeg tela.“

„Ta dva sistema, spojena su pomocu nerava koje se prostiru iz moždane regije, kao deo voljnog sistema, do torza, puštajuci krake do srca i pluca i na kraju, prolazeci kroz dijafragmu, oni gube svoj spoljni omotac i sjedinjuju se s nervima osecajnog sistema, te tako formiraju vezu izmedju dva dela omogucavajuci coveku da fizicki bude celovit entitet.“

Ove navode sam želeo da naglasim jer nam se cesto namece pitanje: KAKO??? Kako sve ovo funkcioniše? Koja je veza svesti i podsvesti? Kako šaljemo misao u svoju pdsvest?

Nadam se da vam je sada jasno da preko mozga koji primi misao a svesni um zadovoljan i uveren da je misao prava, šalje u solarni pleksus tj, u mozak našeg podsvesnog uma. Solarni pleksus, ne razmatrajuci tu misao, deluje i ugradjuje putem nerava u naše telo.

Zato solarni pleksus nazivaju suncem tela jer je on zadužen za distribuciju energije koja neprekidno regeneriše naše telo. To pravo sunce, ta prava energija putuje stvarnim nervima u svaki deo našeg tela zatim, preko pora na koži ispušta u atmosferu. Tako se stvara aura i ako je ta energija dovoljno snažna, ta osoba koja zraci tu energiju, delovace nam privlacno. Osecamo se lepo u njenom prisustvu jer primecujemo da poseduje nekakav licni magnetizam. Nasuprot nje, osoba na kojoj primecujem manjak te energije suprotno deluje na nas. Razlika u tim osobama, koja osobu cine sasvim drugacije, su MISLI.

Prijatne, skladne i konstruktivne misli proširuju solarni pleksus i omogucavaju mu da kroz naše telo zraci energiju koja regeneriše naše telo. Bes, ljutnja, ljubomora, depresija, strah nasuprot tome sužava kanale za distribuciju i samim tim stvaraju bolesno telo.

Ocigledno je šta treba raditi. Dozvoliti solarnom pleksusu da sija i zraci energiju jer što više dozvolimo zracenje enrgije više možemo ocekivati u svim oblastima života. Dozvola se ogleda u mislima odnosno biranjem o cemu cemo misliti.

Hanel nas uci prakticnom upotrebom sposobnosti da snagom svojih misli pobedite bilo kakvu nepovoljnost, da pobedite strah, ljutnju, depresiju i sl. i da dodjete u posed svojih prava koja ste imali po rodjenju.

Najbolje je prirodnim putem postici to stanje a potiže se izborom o cemu cete misliti. Ako se mentalno koncentrišete na predmet svoje želje tada svoju želju utiskujete u podsvest.

„Podsvesni um je deo univerzalnog uma, univerzalni um je kreativni princip kosmosa, a deo mora biti istog tipa i kvaliteta kao i celina.To znaci da je kreativna snaga apsolutno beskonacna…..“

VEŽBA TRECE NEDELJE

1. U vežbi za ovu lekciju oticicete korak dalje. Treba ne samo da budete savršeno mirni i da sprecavate misli što je duže moguce vec i da se opustite, da vam mišici budu u njihovom normalnom, prirodnom stanju; to ce ukloniti sav pritisak s nerava i tenziju zbog koje smo tako cesto fizicki iscrpljeni.

2. Fizicka relaksacija je svesna vežba volje i videcete da je vežba izuzetno vredna zato što omogucava da krv slobodno cirkuliše kroz mozak i citavo telo.

3. Tenzije vode do mentalnog nemira i nenormalnih aktivnosti uma, one prouzrokuju bojazni, brige , strahove i nemire.Opuštanje je zbog toga apsolutno neophodno da bi se mentalnim sposobnostima omogucilo da dostigne najvecu slobodu.

4. Vežbajte opuštanje što je moguce potpunije, svesno odlucite da cete opustiti svaki nerv, sve dok ne osetite tišinu i mirnocu, potpuni sklad sa sobom i sa celim svetom.

5. Solarni pleksus ce tada biti spreman za posao i rezultat ce vas iznenaditi.

OBJAŠNJENJE TRECE VEŽBE

Prve cetiru vežbe vam služe kao osnova na kojoj cete izgraditi ostalih dvadeset vežbi. Vežba za ovu nedelju je veoma važna – važnija nego što mnogi shvataju.U ovoj vežbi nacicete odgovore koje možda niste mogli naci u drugim tehnikama licnog razvoja. Nadam se da ce te u daljem tekstu videti zašto je to tako.

Vežba izgleda jednostavno ali verujte da je to i te kako varljivo. Ovo je prva vežba koja je kombinacija kontrole tela i uma. Prvo cete kontrolisati telo i dati mu jasan nalog da se opusti a zatim kontrolisati svoje misli kao u vežbi dva.

„Treba ne samo da budete savršeno mirni i da sprecavata misli što je duže moguce, vec i da se opustite,“

Opustite se.

Hanel objašnjava zašto je vežba veoma važna:

„Tenzije vode do mentalnog nemira i nenormalnih aktivnosti uma, one prouzrokuju bojazni, brige, strahove i nemire. Opuštanje je zbog toga apsolutno neophodno da bi se mentalnim sposobnostima omogucilo da dostigne najvecu slobodu.“

Ovom tehnikom opuštanja imacete koristi od narednih vežbi ove metode, bicete efikasniji u korišcenju ostalih tehnika iz oblasti licnog razvoja, zaista cete steci mentalnu kondiciju. Biti opušten omogucava vam da jasno mislite, da razmišljate efikasno i sa namerom i omugucavate da vam se situacije i „stvari“ dese nesmetano i lako.

Psihicka napetost dovodi do fizicke napetosti. Psihicka napetost stvara sužene misli. Zato je vežba kljuc kao što Hanel kaže „dobrovoljna vežba volje“. To je nešto što mi dozvoljavamo sebi da budemo. Bez obzira na okolinu ili situaciju možemo izabrati da li želimo ili ne želimo da budemo opušteni.

Zato, pozivam vas da dozvolite sebi da upadnete u stanje opuštenosti. Dozvolite sebi da se fizicki opustite.

PREDNOSTI I SAVET ZA OVU VEŽBU

Pre ukazivanja na prednostima koje donosi ova vežba, želim da vam prakticno objasnim kako se izvodi ova vežba.

Izaberete istu prostoriju istu stolicu na kojoj ste do sad radili vežbe, sednete postavite ruke na butine sa dlanovima okrenutim na dole i zatvorite oci.

Za razliku od prve vežbe gde ste pratili dali su vam delovi tela opušteni, ovaj put dacete mentalni nalog telu da se opust i to pojedinacno jedan po jedan, krecuci se od vrha glave sve do nožnih prstiju.
Dakle, kada su oci zatvorene pocinjete mentalno da izgovarate:

„Opuštam teme glave“ (osetite teme i opusti te ga),

„Opuštam celo“ (osetite celo i opustite ga),

„Opuštam ocne kapke“ (osetite ocne kapke i opustite ih)

„Opuštam lice“ (osetite lice i opustite ga)

„Opuštam vilicu“ (osetite vilicu i opustiteje)

„Opuštam vrat“ (osetite vrat i opustite ga)

„Opuštam ramena“ (osetite ramena i opustite ih)

„Opuštam ruke…..nadlaktice…..podlaktice….šake…prste na rukama“ (osetite ove delove tela i opustite ih)

„Opuštam ledja i kicmu“ (osetite ledja i kicmu i opustite ih)

„Opuštam grudni koš i stomak“ (osetite ove delove tela i opustite ih)

„Opuštam kukove“ (osetite kukove i opustite ih)

„Opuštam noge……butine….potkolenice….stopala…nožne prste“ (osetite ove delove tela i opustite ih)

Dalje, kada je telo opušteno, obracate pažnju na misli i uradite kao u predhodnoj vežbi. Mentalno opišite misao koja je naišla i sprecite je tako što cete izgovoriti „NE“.Zaustavite misli na trenutak. Za razliku od predhodne vežbe, period izmedju dve misli trebao bi biti dovoljno dugacak da uživate u toj tišini.

CILJ OVE VEŽBE JE DA KONTROLIŠETE I TELO I UM.

Ako tokom nedelje budete disciplinovani i svaku vežbu opuštanja uradili na ovaj nacin, benifiti za vaš organizam ce biti ogromni.Tokom nedelje ce te primetiti da napetost više ne postoji kako u subjektivnom tako i u objektivnom svetu. Ako ipak naidje bicete u stanju da to prvo prepoznate a zatim zaustavite.

Treningom opuštanja u ovoj nedelji naucicete svoj organizam da se u kasnijim vežbama opusti na brži i lakši nacin.Vec kad stignete do ocnih kapaka vaše telo ce biti opušteno. O tome cu pisati u sledecim vežbama.

Prednosti ove vežbe ogledaju se i u onim trenucima kada vas neko pita za neki film, setite se naslova ali ime glavnog glumca vam je „na vrhu jezika“ i ne možete da se setite.To se dešava jer telo nije opušteno.
Kako bude padala fizicka tenzija vi cete se osecati svetlije, mirnije i opuštenije. Rezultati ce biti iznenadjujuci jer cete otkloniti svaku napetost u sebi.

Vaša napetost ne dozvoljava da osetite vrhunac.

Želim vam prijatan osecaj prilikom opuštanja i što dužu tišinu jer vi to zaslužujete.

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts