Pokazanao je u brojnim studijama da smanjenjem stresa produžavate vaš život a takodje i poboljšava kvalitet vašeg svakodnevnog životnog iskustva.

Precesto vidim u radu sa klijentima da su ih njihove stresne situacije dovele do raznih manifestacija. Loši medjuljudski odnosi, prekomerno pušenje, prejedanje, alkohol, upotreba droge itd.

Sve ovo ( kada je izazvano stresom) lako se može eliminisati iz našeg života.

Uvek prvo volim da sagledam ne-hipnoticko rešenje i pomognem klijentima da pronadju stvari koje mogu uciniti sami. Sve preporuke zahtevaju nekoliko minuta posvete samom sebi i malu kolicinu truda. Vecina problema vezanih za stres sa kojim se suocavamo mogu se ukloniti tako što prilagodimo i formiramo neke dobre navike a kasnije mentalno održavamo to novonastalo stanje. Razmotrimo neke:

1. Eliminišite iz svog života svaku osobu i aktivnost koja iscrpljuje. Neko ce reci, lakše reci nego uraditi. PROBAJTE!!!. Jednostavno prestanite ucestvovati u aktivnostima koja više oduzimaju nego što daju. Razmislite o vremenu koje gubite, resurse, emocije, itd. Dozvolite sebi i zaustavite ih ovog trenutka. Pomerite se sa mesta.
2.Odvojite vreme za meditaciju. Izdvojite pola sata svaki dan za sebe. Meditacija ne mora da znaci da sedate u lotos položaju i gledate u svecu. Možete meditirati i ujutro dok ležite u krevetu gledajuci u plafon, kada odete u šetnju, pod tušem, dok cistite, dok perete auto, dok slikate, dok pišete, dok cekate ispred lekarske ordinacije. Postoji toliko mnogo prilika da napravite mentalnu pauzu i posvetite se sebi, fokusirate se na sebe i dobijete jasne misli.

Tokom meditacije uradite sledece:

a) Probajte da sva ta brbljanja koja se dešavaju u vašem umu prepoznate. Znate ono: “Zašto sam to rekao?”, “ Šta to znaci?”, “Šta je mislio kad je to i to rekao?”, “Kada ce se ovo ili ono dogoditi”…

b) Kada se smirite, uživjte u ništavilu, u tišini, a onda ce naici misao, prava misao. Ovo, kao korak, ne zahteva nikakav napor. Dozvolite da se prirodno desi.

c) Ovo je najbolji deo…obratite pažnju na krajnji rezultat. To može biti dan kakav želite da bude, posao koji želite da imate, odnos koji želite da imate, kucu ili auto koji želite da kupite,itd. Nemojte razmišljati o razlozima zašto želite nešto, samo se fokusirajte na ono što želite posao, kucu, vezu, auto… Ovakav pristup je veoma mocan. Podsvest nema sposobnost da razlikuje stvarnost od mašte.

Ako zamišljate nešto dovoljno cesto, vaša podsvest ce to doživeti kao realnost i pronaci nacine da stvori to u vašem životu. Ako se fokusirate na razloge ili nacin na koji cete dobiti, iznenadicete se koliko malo postoji mogucnosti da to zaista i dobijete ili da vam se to desi u stvarnosti. Da bi ste dobili jasnije slike u vašem umu možete zakazati susret sa prodavcem nekretnina, možete zakazati probnu vožnju auta koji želite da kupite,itd.

Trik je da ubedite sebe da se to vec dogodilo, tako vaš um postaje programiran da to realno i ostvari. Verujte u beskrajne mogucnosti i bicete nagradjeni. Uvek se fokusirajte na rezultat, a ne na proces ili prepreke…REZULTAT. Postoji neogranicena moc u fokusu.

Nadam se da cete koristiti ove predloge da unapredite svoj život Ja ih koristim i rade sasvim dobro. Kada dozvolimo da se unutrašnji razgovori skrase, kada se fokusiramo na tišinu, onda fokusiramo misli na svoju buducnost koju želimo. Stres nema mesta u našem životu. Imamo izuzetno veliku moc i možemo je fokusirati gde mi to želimo. Kada dobijemo kontrolu nad našim životima, mi inspirišemo i druge da to ucine. Možemo biti živi primer ljudskog potencijala, živ primer beskrajnih mogucnosti.

Samo nastavite napred!

Marjan

Similar Posts