Budite svesni da je svaki pocetak težak u formiranju nove navike i borite se svom snagom dok ne dobijete tu prvu bitku. Nikada nemojte odustajati jer to slabi vašu volju. Navedite svoju volju da stekne naviku a to možete uraditi tako što cete stvoriti mentalnu sliku sebe kako imate snažnu volju. Vidite sebe kako je to za vas prirodna stvar i kako lako delujete u skladu sa njom.

Sve što želite prvo dobro prosudite, izmerite i izvagajte pa tek onda krenite dalje. Veoma je važno da to bude licno merenje a ne mišljenje ili procena nekog drugog. Ne smete dozvoliti da vas zavedu tudja mišljenja i kada jednom odlucite, šta je ispravno za vas – idite napred, sve do kraja.

Kada dostignete visok nivo snage volje ponekad cete morati da je obuzdate jer ce vas strasti i osecanja povuci i baciti ka nekom cilju za koji cete na kraju reci da vam nije ni bio potreban. Zato, morate kontrolisati i vladati svojim raspoloženjima jer se na taj nacin štitite od samih sebe. Vaša emocionalna stanja i osecanja moraju biti ukrocena i morate spreciti da ona upravljaju vašom snagom volje. Nemojte je pokretati kao neki odgovor na neku cud, izazov ili neobuzdano osecanje, držite je pod kontrolom u takvim situacijama.

U prvom delu ovog teksta pisao sam o mentalnim slikama i hteo bih još jednom da to napomenem jer na taj nacin stalno vežbate i razvijate mentalne mišice. Mentalnim slikama stalno dolivate ulje na vatru vaše želje a to je uzrok ispoljavanja vaše volje. Vidite ono što želite pred sobom, bilo da je to što želite da ucinite, budete ili imate, a zatim usmerite svoju volju i zadržite je dok se krecete ka cilju, što pravijom putanjom. Ako skrenete ili se spotaknete zbog ne predvidjenih prilika, morate još uvek da znate šta želite da dobijete i nastavljate da idete ka tome. Na ovaj nacin razvijate vašu fiksiranost za vaš cilj, razvijate strpljenje da obavite zadatak i nešto promenite.

 

Svako od vas poseduje mentalnu sposobnost koja vam omogucava da se uporno držite neke stvari dok je ne uradite.

 

Iskreno

Marjan

Similar Posts