KLJUC USPEHA

Nedelja 12


Nakon ove nedelje možemo reći da smo na pola puta usavršavanja u pogledu ličnog razvoja. U ovoj nedelji Hanel nas podučava o izuzetnoj moći koju čovek poseduje a to je moć koncentracije.

OPIS DVANAESTOG POGLAVLJA

Poglavlje prožima jedna recenica koja ostavlja dubok trag:

„Prvo, morate poznavati svoju snagu, drugo, morate imati hrabrosti da nešto uradite i treće, morate imati veru da možete to da uradite.“

Morate imati znanje o moći koje posedujete: moć da mislite, da se fokusirate, da oblikujete stvarnost. Kada znate šta imate, onda možete to i iskoristiti. Možete se usuditi da sanjate, da sanjate velike snove, da pravite velike planove i sprovedete velike ciljeve. Maksimalna koncentracija u tišini na vašu misao, otkriva vam čitavu kompziciju značenja i privlači slične misli. Medjutim, nije dovoljno imati znanje jer se ono neće primeniti samo od sebe. Morate ga primeniti, oploditi misli odgovarajucom svrhom, onim što vam je aktuelno, onim šta želite da postignete.

Ako želite da izgradite savršen posao, savršen dom, idealne prijatelje, idealno okruženje ovo vam može poslužiti kao osnova jer u beskrajnoj bašti univerzalnog uma, možete ubrati šta god poželite. Ništa vam nije zabranjeno, niko vas ne ograničava jer vi upravljate ovim beskrajem.

Pisac u daljem tekstu izjednačava ljubav sa zakonom privlačenja i naglašava de je to samo drugi naziv za ljubav.

„Kombinacija misli i ljubavi, cijoj se moci ne možemo odupreti, jeste ono što nazivamo zakonom privlačenja.“

U korenu zakona je ljubav i on je večni i osnovni princip i dok citate literaturu vezanu za ovu oblast, primeticete da ona prožima svako napisano delo bilo da je u religiji, u nekom filozofskom sistemu ili u naucnoj disciplini. „Ne može se pobeci od zakona ljubavi“ jer je to osecanje koje mislima daje životnost a svaka misao oplodjena ljubavlju postaje nepobediva.

Ljudsko biće je tako konstituisano da prvo mora da napravi alate kojima ce steći moć da misli. Um je tako podešen da ne može da shvati novu zamisao pre nego što se moždane celije ne pripreme da je prihvate. Ovo je pravo objašnjenje zbog cega mnogi imaju poteškoce da prime ili razumeju potpuno nove zamisli. Ovo je odgovor na ljudski skepticizam i ne verovanje u ovu oblast jer ne poseduju moždane celije koje su sposobne da prime novu ideju. Zbog toga je koncentracija i pažnja onaj mentalni rad koji omogucava razvoj moždanih celija koji su neophodni da bi se formirale cvrste, oštre i nedvosmislene ideje.

VEŽBA DVANAESTE NEDELJE

1. Onaj koji žudi za mudrošcu, snagom ili trajnim uspehom bilo koje vrste, pronaci ce ih iznutra: to je razmotavanje. Nepromišljeno se može zakljuciti da se tišina postiže veoma jednostavno i lako, ali treba upamtiti da se samo u apsolutnoj tišini može doci u kontakt s božanskim, uciti iz nepromljivog zakon i sebi otvarati kanali kojima ce se stalna vežba i koncentracija dovesti do savršenstva.

2. Uz ovu lekciju cete vežbati u istoj sobi na istoj stolici u istom položaju kao i ranije. Budite sigurni da ste potpuno opušteni i mentalno i fizicki. Uvek tako radite, nikada ne pokušavajte da se bavite bilo kakvim mentalnim poslom kada ste pod pritiskom. Pazite da nema nikakvog grcenja mišica ili nerava i da vam je apsolutno udobno. Sada prepoznajte svoje jedinstvo sa svemocnim. Stupite u vezu sa tom silom. Udjite u duboko i životno shvatanje i razumevanje cinjenice da je vaša sposobnost mišljenja zapravo sposobnost delovanja na univerzalni um i njegovog dovodjenja u stvarnost, shvatite da ce on ispuniti bilo koji, svaki zahtev i da posedujete potpuno jednake potencijale sposobnosti kakav je bilo koji pojedinac imao ili ce imati; jer svako je ništa drugo do odraz ili manifestacija JEDNOG, svi su deo jedne celine, ne postoje razlike u tipu ili kvalitetu, a jedina razlika je u stepenu.

OBJAŠNJENJ DVANAESTE VEŽBE

Primecujete koliko je bitno ulaziti u vežbu na potpuno isti nacin i da tom prilikom obratite pažnju na stanje uma i tela. Ovo je veoma važno jer pritisak bilo koje vrste odvlaci pažnju koji je potreban za pravilno izvodjenje vežbe. Kada imate ovakav pristup znaci da odbijate da ucestvujete u mentalnom brbljanju (buka) u vašem umu koji verovatno želi društvo tokom izvodjenja vežbe. Ako želite da osetite tišinu u sebi, znajte da to nije ništa misticno, to stanje nije tamo daleko. To je naucna cinjenica, podržana brojnim naucnim studijama u kojima je dokazano da prilikom nižih frekvencija moždanih celija covek postaje kreativniji, intuintivniji a anksioznost je smanjena.

Dovoljno je da se odlucita za takav izbor da, ako hocete, sebe zamislite kao mašinu koja razmišlja i vi cete naici na tišinu a vaše dublje ucenje pocinje od tog trenutka. Možete zaustaviti sve misli osim one na koju želite da se koncentrišete ( kao što je ideja u vežbi ). Cin kontrole vaše pažnje primorava mozak da preraspodeli resurse i fokusira se samo na zadato da bi ste zadržali pažnju na cilj. To može da potraje minut, ili pet, ili dvadeset, nije bitno, bitno je da ste imali samo jednu misao u umu.

Saveti i prednosti vežbe

Cilj ove vežbe je nedozvoliti umu da luta vec da se fokusira na samo jednu cinjenicu a to je prepoznavanje vašeg jedinstva sa svemoci. Um može biti nedisciplinovan i da svaku novu ideju skloni sa scene pravdajuci se razlozima iz spoljšnjeg sveta, nelogicnostima u pogledu da ipak postoje razlicitosti u sposobnosti coveka. Sa svima ste u istoj ravni, uspešni naucnici, umetnici, sportisti se ne razlikuju od vas jedino koriste um na drugaciji nacin.

Sve je moguce u tišini cak i ispunjenje svakog vašeg zahteva pod uslovom da je slika jasna, oštra, nedvosmislena i konacna. Da je misao ukoponovana sa ljubavlju jer samo tada zakon radi za vas.

BEZ SUMNJE, IMATE LICNU VLAST DA KONTROLIŠETE VAŠU PAŽNJU I KOMANDUJETE SOPSTVENOM UMU DA POSLUŠA VAŠU VOLJU.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts