KLJUC USPEHA

Nedelja 15

Petnaesto poglavlje je takodje ključni deo studiranja ove knjige.U ovom delu Hanel ide duboko – veoma duboko. On ne samo da govori o prirodnim zakonima koji utiću na sve nas već razmatra jednu od glavnih tačaka koje treba da se dobije iz proučavanja a to je pronicljivost

OPIS PETNAESTOG POGLAVLJA

Pronicljivost je jedna od onih stvari koje je teško definisati. Čak i Hanel sa svojom močnom prozom ima poteškoća u prezentaciji šta je to ustvari. Slično je ljubavi ili mudrosti, to je nešto što se istinski razume samo ako neko to postigne. Zamislite da slepa osoba opisuje neku boju ili vam neko prića o bestežinskom stanju a da to nije iskusio. Svako ce različito shvatiti šta je pronicljivost a pisac pokušava da to učini i u najmanju ruku on je uradio odličan posao.

U ovom delu saznaćete nešto više o zakonima po kojima živimo i dobićete objašnjenje kako oni mogu delovati u našu korist. Svi uslovi i sva iskustva koja dolaze do nas su ustvari za naše dobro, da ćemo dobiti snagu u odnosu na trud koji je uložen, da se stanje sreće najbolje postiže kroz svesnu saradnju sa tim, prirodnim zakonima. Cela knjiga nas savetuje da svesno saradjujemo sa ovim zakonima. U poslednjih četrnaest lekcija izgradili ste sposobnost da se opustite, da se fokusirate i da mislite. Ako pravilno mislite, ako imate ideju ili cilj, ako radite u pravcu svog cilja, ako ostanete fokusirani, ako odbacite iracionalne strahove i nedoumice ako radite sve te stvari i prihvatite težak posao razmišljanja, ovi zakoni, poput zakona privlacenja radiće zajedno sa vama i u vašu korist.

U prošlim vežbama vežbali smo harmoniju i sklad a stepen koji postižemo odrediće naša sposobnost da iz svakog iskustva dobijemo ono što je potrebno za naš razvoj. Nailazićemo na probleme i prepreke koje su nam itekako nephodni zbog našeg duhovnog razvoja i mudrosti. Zadatak nam je da izbegnemo te probleme a to ćemo postići ako budemo svesni prirodnih zakona koji nas okružuju i ako saradjujemo sa njima.

U središnjem delu ove lekcije pisac nam objašnjava koliko je bitna harmonija i sklad reći i misli, Ako razmišljamo o bogatsvu ne možemo koristiti recnik siromaha. Reći su misli koje poprimaju formu pa zbog toga moramo biti oprezni i koristiti samo konstruktivan i skladan jezik koji ce se vremenom kristalizovati u stvarne forme i iskazati se u našu korist. Svoje misli izražavamo rečima pa ako želimo da iz ovog zakona izvucemo maksimum, potrebno je da koristimo najbolji materijal za gradnju, pažljivim i intilegntnim odabirom. Evo kako to Hanel objašnjava:

“Reci su misli i zbog toga su one nevidljiva i nesavladiva snaga i vremenom će se pojaviti u formi u kojo su izrečene.”

“Lepota reci se nalazi u lepoti misli, snaga reci se nalazi u snazi misli, a snaga misli je u njenoj životnosti.”

Glavna lekcija u nedelji petnaest je Pronicljivost.

VEŽBA PETNAESTE NEDELJE

1. Zbog toga se mora vežbati pronicljivost, tako da misli koje upražnjavamo ne sadrže mentalne, moralne ili fizicke klice kojene želimo da vidimo ostvarene u našim životima.

2. Pronicljivost je sposobnost uma koji nam omogucava da proucimo cinjenice i uslove na duge staze, kao neka vrsta ljudskog teleskopa. Ona nam omogucava da razumemo kako teškoce, tako i mogucnosti, u bilo kom poduhvatu.

3. Pronicljivost nam omogucava da se pripremimo za prepreke koje cemo sresti; tako ih možemo prebroditi pre nego što dobiju priliku da nam izazovu problem.

4. Pronicljivost nam omogucava da planiramo zarad dobitka i da okrenemo svoje misli i pažnju u pravom smeru, umesto ka tokovima koji nam zauzvrat nece ništa doneti.

5. Pronicljivost je zbog toga apsolutno neophodna za razvoj bilo kog velikog dostignuca i s njom možemo uci, istražiti i zaposesti bilo koje mentalno polje.

6. Pronicljivost je rezultat unutrašnjeg sveta i razvija se u tišini, koncentracijom.

7. U vežbi za ovu nedelju koncentrišite se na pronicljivost. Zauzmite mesto na koje ste navikli i usredsredite se na cinjenicu da posedovati znanje o kreativnoj snazi misli ne znaci posedovati umetnost mišljenja. Pustite misli da se zadrže na cinjenici da se znanje ne primenjuje samo po sebi i da naše akcije nisu upravljane znanjem, nego navikom , obicajem, ponavljanjem, da sebe možemo navesti da primenimo znanje jedino odlucnim svesnim naporom. Dozovite u um cinjenicu da znanje koje se ne koristi nestaje iz uma, da vrednost informacija leži u primeni principa. Nastavite da partite tok misli sve dok ne steknete dovoljno pronicljivosti da možete formulisati nedvosmislen program kako da taj princip primenite na svoj specificni problem.

Saveti i prednosti vežbe

Pre svega, želim da vas podsetim da u vežbu ulazite uvek na isti nacin. Opustite telo, projektujete se na vaše idealno mesto, prisetite se poslednjeg uspeha, oživite emociju. Sada ste spremni za izvodjenje vežbe o pronicljivosti.

Pronicljivost je mudrost, gledanje na stvari kakve jesu a ne ono što mislimo da jesu, to je razumevanje a ne znanje ili naša fantazija. Kao što sam i rekao na pocetku teksta, pronicljivost je nešto što je teško definisati.

Kada imate cilj na umu i kada radite vizualizaciju tog cilja morate biti svesni da cete naici na poteškoce, ta svesnost ce vam pomoci da ako naidjete na prepreku ne odustajete vec smelo nastavite napred. Možda ce nekog ovo zbuniti jer su nauceni da misle samo dobro i pozitivno i da ne razmišljaju o lošim stvarima. U jednu ruku to je istina ali ako nismo svesni rizika i opasnosti na putu do cilja onda smo osudjeni na neuspeh.Teškoca ce biti ali svesnost da je to proces sa usponima i padovima omogucice vam da pobedite.

Vežbajte ove nedelje pronicljivost. Vizualizujte svoj cilj, koncentrišite se na ono što cete dostici. Vidite i poteškoce i zamislite sebe kako prolazite kroz njih. Shvatite šta morate da naucite i uhvatite se u koštac sa onim što nastojite da uradite. Ovo ce vam dati pronicljivost da je mudrost razlika izmedju onih koji uspeju i onih koji ne.

Pronicljivost znaci da ste bistri, dalekovidi, pametni, dosetljivi, vidoviti. Dakle, ništa negativno

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts