KLJUČ USPEHA

Nedelja 16

Od kada sam prvi put procitao Ključ uspeha nekako sam se uvek vračao na ovu nedelju. Ova lekcija mi je izgledala uvek nekako čudno. Mnogo mi je trebalo da shvatim razliku izmedju novca (bogatstva) i cilja. To je zbog mog pogrešnog stava o novcu jer sam u ranije periodu uvek razmišljao o bogatsvu kao cilju koji treba da postignem. Prevario sam se.

OPIS ŠESNAESTOG POGLAVLJA

Suština ove lekcije je kako treba da izgleda vaš pogled na bogatstvo. Odmah se namece pitanje od cega ono zavisi?

 

BOGATSTVO ZAVISI OD TOGA KOLIKO RAZUMETE KREATIVNU SNAGU MISLI.

Promenom mentalnog stava da je novac (bogatsvo) samo sredstvo, otvara se mogucnost da se vaš život može promeniti. I ne samo to, na taj nacin oslobodićete se tereta koji vas usporava da bi postigli cilj. Novac je sredstvo za ostvarenje vašeg cilja, bilo da su lični ciljevi u pitanju, finansijski ili neki drugi. Ako dobro razmislite dočićete do zakljuca da ljudi koji prave najviše novca imaju veci cilj u glavi.

Pošto je ovo veoma važan deo knjige želim da se na ovom malo zadržim. Evo Hanelovog objašnjenja kako treba da izgleda stav o bogatstvu:

1. Bogatstvo je rezultat rada. Kapital je posledica, a ne uzrok, on je sluga, a ne gospodar, on je sredstvo a ne cilj.
2. Najprihvaceniji opis bogatsva jeste da se ono sastoji od svih onih korisnih i prijatnih stvari koje poseduju vrednost za razmenu. Upravo je ta vrednost za razmenu dominirajuca karakteristika bogatstva.
3. Kada razmotrimo taj mali dodatak sreci vlasnika, koje donosi bogatstvo, shvatamo da prava vrednost bogatstva nije u njegovoj koristi, vec u njegovoj mogucnosti za razmenu.
4. Ta vrednost za razmenu ga cini sredstvom kojim obezbedjujemo vredne stvari i kroz koje se naši ideali mogu ostvariti.
5. Zbog toga bogatstvo nikada ne treba da bude krajnji cilj, vec samo sredstvo za postizanje cilja. Uspeh zavisi od viših ideala nego što je puko gomilanje bogatstva i onaj koji teži takvom uspehu mora formulisati ideju za koju je spreman da se bori.
6. S takvom idejom, nacin i putevi ce moci i biti obezbedjeni, ali ne sme se napraviti greška, sredstvo ne sme postati cilj. Mora postojati konacan cvrst cilj – IDEAL.

Naravno da je važno zaradjivati novac bilo da je u pitanju naša egzistencija ili poslovanje ali to nije najvažnija stvar.

Vizija – veliki cilj, to je važnije.

Dakle, stvaranje novca je put do velikog cilja. Ako razumete kreativnu snagu misli vi cete moci stvarati a ta moc se sastoji od vaše duhovne snage. Postoje tri koraka : stvaranje ideje, vizuelizacija i materijalizacija. Vaša vizija ce biti ispunjena ako razumete ova ti koraka i svesno ih sprovedete u svoj život. Ako jasno – veoma jasno vidite cilj, ako možete kreirati svoje mentalne slike bez obzira na spoljašnje uslove, bez obzira na bilo kakvo okruženje onda kontrolišete svoju sudbinu, telo, um i dušu. Ako kontrolišete misli to znaci da kontrolišete situacije, okolnosti, okruženje i sudbinu.

Mislim da sada vec razumete da ako imate konstruktivne misli koje imaju životnu snagu, koje rastu i razvijaju se, ako vam je vizija jasna i ako smelo gradite slike u umu tada su vaše misli snažne, cvste, odlucne, odvažne, tada vaše misli poseduju kvalitet od kaga ce se manifestovati onaj cilj koji imate na umu. To je više od pukog bogatstva.

Cesto se postavlja pitanje kako se treba osecati dok razmišljte o svom cilju? Da li treba da se osecate srecnim, ponosnim, euforicnim? Neko kaže da treba da se osecamo kao da je cilj ostvaren ali u mnogima to stvara otpor – kao da glume. Mislim da je Hanelovo objašnjenje pravo:  

Ako je miso zaista konstruktivna to ce imati vitalnost samu po sebi a to je dovoljno da ne morate da glumite ili se folirate.

VEŽBA ŠESNAESTE NEDELJE

1. U vežbi za ovu lekciju pokušajte da razumete važnu cinjenicu da su sklad i sreca stanje svesti i da ne zavise od posedovanja stvari, da su stvari efekat koji nastaje kao posledica ispravnih mentalnih stanja. Tako, ako želimo da posedujemo bilo koje stvari, naš glavni interes treba da bude postizanje mentalnog stava koji ce dovesti do željenih rezultata. Taj mentalni stav se dostiže spoznavanjem naše duhovne prirode i našeg jedinstva sa univerzalnim umom koji je supstanca svih stvari. Ta spoznaja ce privuci sve što je neophodno za naš potpuni užitak. To je naucno i ispravno razmišljanje. Kada uspešno izgradimo takav mentalni stav, bice uporedo lako shvatiti i da je naša želja vec postignuta cinjenica. Kada to budemo mogli da uradimo, pronaci cemo ISTINu koja nas OSLOBADJA od bilo kakvog nedostatka ili ograncenja.

OBJAŠNJENJE ŠESNAESTE VEŽBE

Kao i do sad u ovu vežbu ulazimo na isti nacin kao i predhodne. Opuštanjem tela kojem izadajete jasnu naredbu da se opusti zatim u tom stanju projektujete se na vaše posebno, idealno, savršeno mesto a zatim se prisetite poslednjeg uspeha, oživite tadašnju emociju a onda uronite u duboko razmišljanje o bogatstvu kao sredstvu za postitzanje vašeg cilja. Razmišljate o cinjenici da je držanje za cilj u duhovnom svetu mnogo važnije od pukog novca koji ce se samo pojaviti na putu, s kojim cete izvršiti razmenu, kada do njega dodjete, da bi postigli cilj. Razmišljate o tome da je veca vrednost vaša kreativna snaga misli od bilo kog novca i da je vaša prednost što poznajete tu cinjenicu. Budite kreativni i dobro razmislite kolika je moc u vama.

Prednosti i saveti

Da se odmah razumemo, novac nije izvor svog zla niti prema njemu treba biti ravnodušan. Novac nije loša stvar.

Novac je sredstvo. Ništa više, ništa manje.

Imajuci to u vidu, nemojte sebe porediti sa vašim bankarskim racunom ili stvarima koje posedujete. Mudrost je tu tome da stvorite mentalni stav da posedujete moc da kreativnim mislima imate mogucnost i sposobnost da u svoj život privucete sve što poželite a da cete kroz život koristiti novac samo kao sredstvo za razmenu. Na taj nacin postavicete sebe iznad novca, necete mu pridavati mnogo znacaja a to ce vas osloboditi. Samim tim u vaš život pristizace bogatstvo koje vam je potrebno za vašu egzistenciju, poslovanje i stvari koje su neophodne za lagodan i lep život.

Na svojoj facebook stranici jedan tekst sam posvetio nacinu prevazilaženja i promene mentalnog stava o novcu. Ovde cu vam opisati nekoliko ideja sa kojima sam uspeo, upražnjavajuci ih postigao da izgradim drugaciji mentalni stav.

– Da bih izmenio to stanje uma preduzeo sam neke korake. Finansijski termostat sam podesio tako sto sam prvo izgradio duhovnu vezu sa novcem. To mnogima može izgledati cudno, pogotovo ako je neko duboko religiozna osoba, ali cinjenica je da sve ima duhovni aspekt. Poceo sam da volim novac na isti nacin kao sto volim sebe, svoje roditelje, svog bracnog druga i svoje dete. Uvideo sam da treba da postoji ljubav prema onim stvarima koje želim i shvatio da ono sto ja želim, je dobro za mene.

– Zamišljao sam kako bi se osecao da imam više nego dovoljno novca. Taj osecaj je morao biti redovan, svakodnevan. Ovaj osecaj u meni je stvorio osnovu za planiranje i podesavanje budzeta a tom promenom, promenom mentalnog stave, novac je je poceo da pristiže lako.

– Poenta je da sve u životu zahteva proces. Da li je taj proces 30 sekundi ili 30 dana ili 30 meseci, to nije bitno, važno je ne udaljavati se od tog procesa.

– Da sam trenutno do guše u dugovima i unazad nekoliko godina imao problem sa novcem ili cak ceo svoj život, ne ocekujem promene preko noci ali takodje, ne dozvoljavam da me to zaustavi dok radim na unutrašnjim promenama.

– Dakle, sve je u mom umu, tamo sve pocinje. Razumeo sam principe a to mi je pomoglo da se odvojim od svoje trenutne novcane situacije. Nisam razmišljao o dugovima i racunima vec posvetio pažnju o vecoj akumulaciji novca. Moja podsvest ne raspravlja samnom, ako mislim o dugovima, privučiću vise duga.

– Pored svakodnevnog razmisljanja da sve svoje mesecne troškove lako placam svojom platnom karticom i cestim pogledom na bankovni racun u kome je uvek ostajalo novca nakon svih transakcija, shvatio sam jos jednu bitnu stvar koju moram gajiti. A to je stvaranje prostora drugima da zarade novac.

– Stvorio sam novac stvarajuci prijatelje, a svoj krug prijatelja sam uvecao stvaranjem novca za njih, pomažuci im, bivajuci im na usluzi. Stvorio sam od sebe magnet za novac, ali da bi to postigao, najpre sam morao razmotriti kako mogu obezbediti novac za druge ljude.

– Medjutim, moj najveci uspeh ce naici kad budem sposoban da pomažem drugima.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts