Iako je istina da negativne emocije ili nezadovoljstvo generalno, mogu da vas spreče da prenosite prave signale u svemir, to ne znači da je nepohodno odbaciti nesrećne misli i emocije. Zapamtite, ovo su i dalje vaše misli i emocije – one su tu jer pokušavaju da vam nešto kažu. Uspešno iskoristite sopstveni mehanizam unutrašnjeg navodjenja.

Naše emocije odražavaju naše misli – kroz naše emocije otkrivamo ono što zaista mislimo. Mi možemo samo svesno obraditi tako mnogo misli u jednom danu – ostatak naših misli leži i čeka u podsvesti. I pozitivne i negativne emocije su trag o tome šta telo i um doživljava u ovom trenutku. Unutrašnji sukob, koji može da nas spreči da manifestujemo naše želje, takodje možete otkriti metodom koju zovem, analiza negativnosti.

Kako možete izvršiti analizu negativnosti i učiti od negativnih emocija – opšteg nezadovoljstva? Ovo su koraci:

 

  1. Ovu analizu negativnosti izvršite kada imate poseban osećaj depresivnosti, besa, nestrpljivosti, itd. Pronadjite mesto za obavljanje analize negativnosti, daleko od buke svakodnevnog života.
  1. Sedite i zapitajte se zašto ste nezadovoljni? Šta je to što vas čini nesrećnim u ovom trenutku? Prepoznajte emociju i recite glasno. Ako ste ljuti na nekog recite: “Izuzetno sam ljut sada, jer__________”. Ako ste tužni recite: „Osećam se depresivno sada zato što_________“. Identifikujte emociju i njegov uzrok osećanja, ako možete. Za ovaj postupak nemojte koristiti afirmativni signal ( bilo na bazi memorije ili na bazi akcije) jer to nije način na koji funkcioniše ova metoda. Želim da vas uvedem u nekoliko teorija i metoda, tako da imate čitav arsenal alata za rad.
  1. Sada, kada ste ispravno indentifikovali negativnu emociju, nemojte je odbaciti. Neka ostane pored vas i zadržite je kao kućnog ljubimca. Prigrilite, zagrlite sopstvenu emociju pogledajte je pravo u oči.
  1. Kako vam negaivna emocija izgleda? Opišite izvor veše nesreće u vizuelnom smislu kao što su veličina, oblik, boja, tekstura ili čak miris. Kako to negativno osećanje izgleda? Kada bi mogli držati tu negativnu emociju u vašim rukama, kakav je osećaj? Kada odbacite sve sumnje u ovu vežbu, mentalna slika će doći brže.
  1. Kada ste prepoznali izglede negativne emocije ili nekog iskustva, polako ćete poćeti da osećate monumentalnu promenu. Negativna emocija polako poćinje da jenjava. Imaćete osećaj svetlucanja i za nekoliko trenutaka ona će izgubiti oblik a zatim će nestati u potpunosti. Pre nego što ona nestati, morate je držati blizu i dozvoliti da razgovara sa vama. Ne plašite se od sopstvenih emocija i nemojte se bojati reći šta osećate i zbog ćega. Samo govorite i učite iz onog što vam emocija pokušava kazati. Naučićete vredne lekcije ako koristite unutrašnji razgovor sa negativnim osećanjima. Kada naučite vredne lekcije iz negativnih iskustava, oni više nemaju mesta u vašem umu i vašem telu. Oni tada žele da vas napuste – i one će nestati.

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts