KLJUČ USPEHA

Nedelja 19

Sa prošlom nedeljom prešli smo tri cetvrtine ove knjige, nakupili se znanja a verujem i razemevanja ove materije što je ustvari cilj svakog izucavanja. Sada ulazite u finalni deo, deo koji će vam to razumevanje učvrstiti i zauvek se urezati u vašu podsvest, bićete opremljeni alatima koje možete upotrebiti u svakoj životnoj situaciji.

OPIS DEVETNAESTOG POGLAVLJA

Ova lekcija Ključa uspeha – ova metoda , vas podseca na vašu snagu, daje vam znanje šta morate da uradite i kojim ciljevima bi trebalo da težite. Ovo je definitivno deo sistema koji treba citati nekoliko puta, kako bi ste zaista razumeli tacke koje Hanel impresivno iznosi za vas.Tri stvari, tri glavna obeležja:

-vitalna sila,
-ekstemnost,
-koncentracija,

su specificno obeležje svakog genija. Ove tri tacke možete shvatiti kao vašu sposobnost da se krecete u svetu u kojem živite i stvarate ono što želite.

Pisac otvara ovu lekciju stavom o strahu i kako ga prevazici:

“Naravno, nacin da nadvladamo strah jeste da postanemo svesni snage. Šta je to što nazivamo snagom? To ne znamo, kao što ne znamo tacno ni šta je elektricitet. Medjutim, ono što znamo jeste da ako se povinujemo zakonu koji upravlja eletricitetom, eliktricitet postaje naš poslušni sluga – osvetlice nam domove, pokrenuti mašine i služitit nam na mnoge korisne nacine.”

Svi mi posedujemo tu “vitalnu sili” . Hanel priznaje da ne zna šta je to ali dalje govori o tome da je ta primarna sila ustvari sila koja se manifestuje kroz život tela.To je životna sila. Energija. Možda je to ono što nas tera da živimo, ne samo da preživimo vec i da napredujemo. U ovoj nedelji se upravo govori o tome, o razvoju sile u nama. Sa ovom lekcijom razvicete osecaj moci koja je oduvek bila odlika svakog genija.

Taj “osecaj moci”, je samopouzdanje i hrabrost. Vec ste mnogo procitali šta je to ali nije zgoreg da vas podsetim da ce te ovladavanjem ovih stanja uma prevazici sva osecanja sumnje u sebe koje ponekad imate. Bicete hrabriji, voljni da pogurate cak i u vremenima kada niko ne pomišlja da nešto pokuša. To su aspekti genija. Genije je uvek samo poznat po onome što radi, šta on nudi i prikazuje. Ako nemate taj osecaj moci, onda cete više nego verovatno sakriti svoje ideje i misli negde ispod tepiha, dozvoljavajuci samo malom broju ljudi da ih vidi ili cak nikome.

Da bi ste dobili ono što želite, da bi ste se promenili, treba da dozvolite da vaša svetlost zasija. Budite spremni za kritiku a što je još važnije budite spremni na to da cete nekada i pogrešiti. Zapamtite, nije velika stvar ako nešto uradite pogrešno, ako niste u pravo to samo znaci da treba da pokušate ponovo. Nikada necete znati da li ste u pravu, ako ne probate i ne saopštite vaše ideje i misli. Svoje šanse za uspeh cete povecati posedovanjem samopouzdanja i hrabrosti.

U ostalim delovima ove lekcije Hanel govori o ekstemosti odnosno, koristi orijentalno razmišljanje. Jing i Jang.

Crno i belo, gore – dole, znanje – neznanje, dobro i zlo ,unutra – spolja, vidljivo – nevidljivo….Iz njegovog pisanja treba primetiti nešto posebno a to je da ne koristi rec “suprotnost” vec koristi rec “krajnost”. Zašto je to tako? Verujem da želi da nam objasni da ne postoje suprotnosti vec da je to celina jedne stvari koje su u opoziciji oni su samo aspekti iste stvari. Imajte to na umu dok citate ovo poglavlje.

I na kraju govori o koncentraciji što je i cilj vežbe za ovu nedelju.

VEŽBA DEVETNAESTE NEDELJE

1. U vežbi za ovu lekciju koncentrišite se, a kada to kažemo, mislimo na sve ono što ta rec znaci. Upijte se u predmet svoje misli toliko da niceg drugog niste svesni i radite to nekoliko minuta svakog dana. Trošite neophodno vreme na jelo da bi se telo moglo nahraniti, pa zašto onda ne biste utrošili vrema da unesete i mentalnu hranu.

2. Neka se misao zadrži na cinjenici das u pojave obmanjujuce. Zemlja nije ravna, niti je nepokretna, nebo nije kupola, sunce se ne pomera, zvezde nisu mrljice svetlosti, a materija, za koju se nekada mislilo da je nepromenljiva, znamo da se neprekidno krece.

3. Pokušajte da shvatite da brzo dolazi dan – njgova zora je na pragu – kada ce nacini mišljenja i delanja morati da budu prilagodjeni brzom uvecanju znanja o vecnim principima.

OBJAŠNJENJE VEŽBE

Zauzmete isti stav kao i u predhodnim lekcijama, opustite telo na isti nacin i uronite u vežbu kao i u sve predhodne. Krataka poruka u tacki 1. ce vam puno reci:

“Upijte se u predmet svoje misli toliko da niceg drugog niste svesni i radite to nekoliko minuta svakog dana.”

Nekoliko minuta svakog dana u vama ce ostaviti trag disciplinovane osobe a ta disciplina je garancija uspeha koji cete dostici.

Saveti i prednosti vežbe

Kao što dobro znate, jedna od glavnih stvari koje treba uzeti iz ove metode je sposobnost da se koncentrišete. Ovo je jedna aktivnost koja je od izuzetnog znacaja u ovoj filozofiji i u ovom životu. Koncentracija je odlika genija.

Ova vežba vam omogucava da u potpunosti uronite u predmet vašeg rada koji je od najveceg znacaja za vaš rast. Dakle, usko je vezana za prošlo vežbu i sa ovom vežbom dobicete jednu potpuniju sliku. Zato su vežbe u ovoj knjizi toliko važne. Sve one vode ka izgradnji veštine a kad kažem veština mislim, da na stvari koje vidite treba da gledate i ispod površine kao i dalje nego što vidite. Mislim da ste do sad naucili da vežbom otkrivamo da ne moramo putovati do udaljenih zvezda da bi pronašli nove svetove. Novo svetovi su svuda oko nas i cekaju da budu istraženi

Ovaj deo ima lepotu i poeziju u razmišljanju da je to ponekad zapanjujuce. Njen obim i skala je duboko inspirativna. Ova vežba ce vas voditi od mikoro mašte do makro sveta, od najdubljeg do površine i nazad i tražiti od vas da razumete da ste vi rezultat, ogledalo i kanal i da je sva moc u vama.

Ako dozvolite sebi da pratite, možete jasno videti i razumeti zašto ste u stanju da uticete na svet oko sebe, baš kao što možete da shvatite gde je moc koja dolazi, kako da je izrazite a time i da naucite kako da je koristite a to je ustvari upotreba moci.

Imaj te ideju koja privlaci sve najbolje za vas

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts