Učenje da volite svoje telo može biti jedan od najboljih stvari koje možete učiniti za brigu o sebi, naročito ako ste doživeli anoreksiju, gojaznost ili druge poremećaje u ishrani. Istina, nije uvek lako naći tu ljubav u sebi. Ljudi često traže potvrdu od drugih o njihovom izgledu i ako se ne uklapaju fizički, oni usvoje negativnu sliku o svom telu. Ova negativna slika o telu je ono što dovodi do destruktivnih ponašanja.

 

Evo nekoliko stvari koje možete da uradite da bi zavoleli vaše telo sada.

 

Fokusirajte se na zdravlje i na to da se osećate dobro. Važno je da prebacite fokus sa spoljnog izgleda na to da se osećate dobro i zdravo. Vaš cilj treba da bude na fitnesu i zdravoj ishrani, a ne kako izgledate. Promena fokusa će vam pomoći da naučite da volite svoje telo. Vaš spoljašnji izgled će se promeniti kada ste zdraviji, ali to ne bi trebalo da bude vaš pokretač.

 

Kada osoba jednom razvije negativnu sliku o sebi, često periodično tu sliku održava preteranim negativnim razgovorom sa samim sobom. Ako reći i poruke koje imate u svojoj glavi nikad ne bi rekli glasno voljenima, nemojte ih onda ni sebi govoriti. Samo – mržnja nije samo neproduktivna, ona je takodje put niz nizbrdicu koja vodi pravo u ambis. Zamenite svoj negativni unutrašnji razgovor sa pozitivnim porukama koje će vas fokusirati na to da se osećate zdravo.

 

Praktikovanje zahvalnosti i vežbanje zahvalnosti je odličan način da ostanete fokusirani na pozitivne stvari u vašem životu, pre nego na ono što nemate. Ako ste konstantno fokusirani na činjenicu da nemate idealnu težinu, ili da nemate savršeno telo, onda ćete se naći u petlji negativnosti koja vam nije na usluzi. Nadjite razlog da budete zahvalni i volite sebe, čak i ako je mala.

 

Učenje da volite svoje telo nije zadatak koji ćete završiti preko noći, ali uz malo truda, možete se osloboditi od unutrašnjeg negativnog razgovora i dati sebi nešto bolje. Kada nučite da sebe tretirate na isti način kako tretirate onog koga volite, onda cete poćeti da se osećate bolje. Vežbajte zahvalnost i ta pozitivna osećanja će se povećati.

 

Dakle, pozitivno razmišljanje će u vama inicirati potrebu za još dve stvari koje su neophodne za savršen i zdrav izgled a to su fitnes i zdrava ishrana. Vremenom ćete shvati da dobro poznatu krilaticu – U zdravom telu, zdrav duh –  treba preokrenuti:

U zdravom duhu, zdravo telo.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts