K LJ U Č  U S P E H A

Nedelja 1.

Ovu seriju izucavanja sam zamislio tako što cu vam prvo ukratko opisati svako poglavlje knjige koje je pred nama, zatim postaviti originalnu vežbu a nakon toga dacu vam objasnjenje kako se vežba izvodi i koje prednosti donosi. Na kraju ostaju nam pitanja i odgovori koje možemo postaviti sami sebi kao i u medjusobnoj komunikaciji. Srecno!

Dragi prijatelji, pred vama je prva nedelja vežbanja Kljuca uspeha. U ovoj nedelji , kao i u naredne tri, izgradicemo temelj, na kome ce se zasnivati sve naredne vežbe. Za ispravan i pravilan mentalni rad veoma je važna dobra osnova, u svaku vežbu ulazite na isti nacin, istim redosledom. Na taj nacin uvodite red, disciplinu misli i vežbate koncentraciju.

OPIS PRVOG POGLAVLJA

Charles Haanel u prvom poglavlju daje jasne odgovore na mnoga pitanja sa kojima smo se susretali u svom umu:

-Šta je spoljašnji svet u odnosu na unutrašnji?

-Od cega zavisi sve ono što posedujemo?

-U kakvoj je vezi covek sa stvarnim svetom?

-U kavoj je on vezi sa univerzalnim umom?

-Šta je univerzalni um?

-Kako individualno može da utice na univerzalno?

-Šta je rezultat akcije i interakcije?

-Kako se obezbedjuju skladni i željeni uslovi?

-Šta je razlog svih nesklada,nedostataka i ogranicenja?

-Šta je izvor svake moci?

Kada se susretnemo sa ovim nepoznanicama vecina odustaje od izucavanja i primene ove mateije jer pomisle da ne poseduju tu snagu koja im je potrebna da bi pronasli odgovore, da bi preobratili sve svoje neuspehe u uspeh u svim oblastima života. Pomisle: “znam ja to sve ali…“,“ ne mogu ja to“,“za to treba imati talenat“,“nemam ja tu snagu“,itd.

Hanel jasno kaže:

„NE TREBA DA STEKNETE TU SNAGU. VEC JE POSEDUJETE.“

Vera u ovu recenicu i stalno nošenje u svom umu omogucice vam da krenete napred i nosite svet pred sobom. Praktikovanjem sadržaja ove knjige morate biti svesni jedne cinjenice a to je da kad god pomislite na „Kljuc uspeha“ znate da ste to vi. Hanel govori o vama.

VI STE KLJUC USPEHA.

Vi imate moc. Vi imate mogucnosti. Imate volju.

Vaša je dužnost da je koristite.

Vi ste jedini koji mogu otvoriti vrata koja su ispred vas.

Budi te ponosni, neustrašivi, hrabri i iskoristite to.

Kada Haanel govori o umu veoma je jasan:

„Um je kreativan i uslovi,okruženje i sva životna iskustva rezultat su naših navika i preovladjujucih mentalnih stavova.“

„Stav našeg uma neizbežno zavisi od toga šta mislimo.Zbog toga, tajna snage, svih uspeha i svog imetka zavisi od našeg razmišljanja.“

Dakle, sad kada pogledate u nazad i pogledate sa koliko ste ljubavi okruženi, kakvo vam je zdravstveno stanje i kakvo materijalno stanje pomirite se sa cinjenicom da je to rezultat vaših preovladjujucih misli. One su ishod vašeg mentalnog stava o ljubavi, zdravlju i imetku. Uticaj na konacni stav imali su vaši roditelji, rodbina, prijatelji, škola, razni mediji, razne institucije, crkva, bolnica itd. Oni su uticali na to šta ce te da MISLITE.

Cilj ovih vežbi je da, kako se kaže, „mislite svojom glavom“ u skladu sa univerzalnim i prirodnim zakonom, Zakonom privlacenja. Da formirate ispravan mentalni stav koji ce vam u buducnosti doneti više ljubavi, bolje zdravlje i materijalno bogastvo koje vam pripada. Morate biti svesni da taj mentalni stav i snaga koja je potrebna da se iskaže, nalazi u vama.Ta snaga dolazi iznutra. Ako ste svesni da mudrost dolazi iz unutrašnjeg sveta shvaticete da je život odmotavanje a ne izrastanje. Sve što mislite danas, sutra ce se manifestovati ispred vas kao da ste odmotali tepih.

Dalje, autor govori da pravilnim razmišljanjem shvatamo istinu i kada su misli koje telo šalje kroz nervni sistem konstruktivne, osecaji su prijatni, skladni. Nasuprot tome ako pogresno razmišljamo, stupamo u vezu sa detruktivnim mislima koje izazivaju putem nervnog sistema stresove, bolesti, nedostatke i svaki drugi vid nesklada.

Cinjenica je da smo povezani sa unutrašnjim svetom svojim podsevsnim umom a da je Solarni pleksus organ tog uma. Kroz podsvest smo prikljuceni na univerzalni um te na taj nacin povezani s neogranicenim konstruktivnim silama kosmasa.

„Upravo je koordinacija ta dva centra našeg bica i razumevanje njihovih funkcija, VELIKA ŽIVOTNA TAJNA.“

Ako ovo znamo, ako smo svesni ove cinjenice tada možemo dovesti objektivni i subjektivni um u svesnu saradnju a na taj nacin kontrolisati sopstvenu buducnost. Saradnja znaci da iz objektivnog stanja uma prelazimo u subjektivno stanje ( vežbu ) u kojoj biramo sta cemo misliti i na taj nacin uticati na sopstvenu buducnost. U toj vežbi su naše želje, namere i ciljevi. Kada smo u vežbi i mislimo na naše želje i ciljeve, tada mislimo konstruktivno i izazivamo prijatne i skladne osecaje.

Pred kraj poglavlja autor govori o univerzalnom umu za koji doslovno kaže da je SVEMOGUC,SVEZNAJUCI I SVEPRISUTAN, koji može da se izrazi jedino kroz individualno, dok se individualno može izraziti iskljucivo kroz univerzalno. Oni su jedno. Naša sposobnost da mislimo jeste sposobnost da uticemo na univerzalni um koji ce težiti da se kroz nas izrazi tako što ce nam doneti u našu stvarnost ono o cemu smo mislili.

Hanel stavlja snažan akcenat na odnos uzroka i posledice, ovu pojavu objašnjava na taj nacin što misli smatra uzrokom a okolnosti izazvane tom mišlju kao posledicu. Zbog toga je apsolutno neophodno da se bavite uzrokom kada imate bilo kakav problem na umu. Dakle, MOŽETE da kontrolišete svoje misli i na taj nacin imate svoju sudbinu, svoj život u svojim rukama.

Na samom kraju poglavlja Hanel nas opominje da se vrednosti nalaze u prakticnoj primeni ovog zakona te da ce nam rad na sebi zameniti siromaštvo za bogatstvo, neznanje za mudrost, nesklad za harmoniju.

Zar postoji veci blagoslov od toga?

VEŽBA PRVE NEDELJE

1. Izaberite sobu u kojoj cete biti sami i neometani. Sedite uspravljeni, da vam bude udobno (izbegnite položaj u kojem postoje velike šanse da zadremate ). Pustite mislima da lutaju gde žele, ali budite savršeno mirni izmedju petnaest minuta i pola sata. Nastavite s time tri, cetiri dana ili preko cele nedelje, sve dok ne postignete potpunu kontrolu nad svojim fizickim bicem.

2. Mnogima ce biti krajnje teško, drugi ce to savladati sa lakocom, ali apsolutno je najvažnije da steknete potpunu kontrolu nad svojim telom pre nego što ste spremni da idete dalje. U sledecoj lekciji dobicete uputstvo za sledeci korak. U madjuvrmenu morate savladati ovaj.

OBJAŠNJENJE PRVE VEŽBE

Prva vežba izgleda laka ali ja bih vas zamolio da je ne uzimate olako. Kao što cete videti kako budemo napredovali iz nedelje u nedelju, svaka vežba se oslanja jedna na drugu.Na samom kraju Dvadeset cetvrte vežbe videcete ukupan, kumulativni efekat vežbanja.

Uzmite za ozbiljno svaku vežbu i uradite ih najbolje što možete jer ce se trud sigurno isplatiti.

U prvoj nedelji Hanel vas poducava da udobno sednete i budete savršeno mirni na petnaest minuta do pola sata. Koja je svrha toga? Kako je Hanel napisao, to je da bi obezbedili potpunu kontrolu nad telom. Ovo je veoma važno jer kako budemo napredovali kroz vežbe uglavnom cemo se baviti psihickim stanjem nas samih. Da bi stigli do te tacke, prvo moramo kontrolisati svoje telo. Samo sa savršeno mirnim telom se možemo baviti mentalnim radom na sebi. Zato je ovaj korak veoma važan a kasnije ce te videti da cemo u svaku vežbu uci tako što cemo prvo umiriti svoje telo. Ovo je baza, tacka iz koje sve krece. To možete uporediti sa ucenjem plesa, prvi korak je najvažniji.

PREDNOSTI I SAVETI ZA OVU VEŽBU

Izucavajuci Kljuc uspeha primetio sam da svaka vežba, koju cemo obradjivati daje opipljive koristi koje ce vam biti od pomoci u stvarnom životu. Od ove vežbe dobicete samokontrolu nad telom. U narednih sedam dana ovu vežbu treba izvesti minimum cetrnaest puta što znaci dva puta dnevno. Najbolje bi bilo pre spavanja i nakon budjenja jer su to periodi kada najbolje izvoditi ovu vežbu.U samom procesu i nakon tog perioda primeticete da je uznemirenost svedena na minimum ili da cak više ne postoji. Drugi ce primetiti da ste mirna i opuštena osoba. Bicete slika fizicke sabranosti i smirenosti. Vi cete biti kul.

Razmislite koje bi ste još prednosti mogli dobiti? Ako idete na razgovor za posao primeticete da nema nervoze, frckanje kose, nervozno cupkanje kolenom, lupkanje prstima po stolu i sl. Naše fizicko telo na neki nacin kontroliše naš mentalni aspekt. Smirenost tela može izazvati osmeh na licu i kada ste tužni i to je onaj pravi osmeh.Kada prisiljavate sebe na osmeh, dok ste ljuti, taj osmeh cesto puta ne dovodi do istinske srece.

Najbolje mesto za vežbu je stolica, nikako krevet i rad u ležecem položaju jer postoji mogucnost da zadremate. Kada sednete, ruke postavite na butine sa dlanovima okrenutim na dole, zatvorite oci i opustite telo. To je sve što treba da uradite. Slobodno pustite misli neka lutaju, ne obracaj te pažnju na njih, šta god da mislite dobro je, samo se fokusirajte na to da budete mirni.

Može vam se desiti da vas zasvrbi nos, da trepcete ocnim kapcima, da vas ometa komarac i sl. Nemoj te zbog ovakvih stvari prekidati vežbu i odustajati. Sve je to normalno, ako vas zasvrbi-pocešite se, ako želite da se udobnije smestite i to je uredu, uradite to laganim pokretima. Dokle god je vaše disanje prirodno i normalno gde vam se grudni koš ravnomerno pomera, ništa nije strašno.

Dobro vam je poznata cinjenica da kad procitate neku knjigu osetite blago ushicenje i želite da prema njoj uradite sve ispravno na samom pocetku. Medjutim, kako vreme prolazi vi gubite entuzijazam i na krju odustanete. Niko od vas ne ocekuje da postanete Zen monah niti je to cilj ove ukupne filozofije. Zato vas molim da ne odustajete jer i sam Hanel kaže da kad nešto preduzmete idete do kraja.Ako ne nameravate da nešto dovršite nemojte ni zapocinjati jer ako se ne pridržavate odluke koje ste doneli stvarate naviku neuspeha.

I na kraju hteo bih da istaknem jednu znacajnu stvar. Ovim vežbama necete postici ništa magicno. Ovo nije meditacija. Necete videti Boga ili pretvarati olovo u zlato. Pristupite ovom kao što ste rešavali zadatke iz matematike u školi i na taj nacin uvecali veštinu u rešavanju zadataka. Mi radimo vežbe za povecanje svoje veštine u razmišljanju,da se usredsredimo i smanjimo buku u umu. Pristupite svemu ovom i videcete impresivne rezultate.

Do sledece nedelje, kada cemo zaci malo dublje u vežbu, budite dobro i uzmite sve najbolje od svega što ste zamislili. U medjuvremenu možete postvljati pitanja vezano za ovu vežbu na ovoj stranici a ja cu se potruditi da vam izadjem u susret.

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts