KLJUC USPEHA

Nedelja 6

Nakon šestog dela, naci cemo se na kraju prve cetvrtine izucavanja ove knjige.Priznacete da ovakav nacin studiranja materije iziskuje strpljenje ali verujem da vec sad možete primetiti neke promene u vašem životu.Vecina ljudi kada se suoci sa problemom ili odustaje od njegovog rešavanja ili se fokusira na problem. Pravi rezultati i korist od ovih vežbi ce biti onog momenta kada sve ovde nauceno budete primenili prilikom suocavanja sa bilo kojim problemom koji budete imali u životu. Primeticete da ste fokusirani na rešenje a to je upravo dobrobit ovih vežbi i naravno, sve vaše probleme rešavacete sa lakocom.

OPIS ŠESTOG POGLAVLJA

Naj interesantnija opšta stvar za ovu knjigu je što pisac sa lakocom objašnjavanja i opisuje ovu materju iz više aspekata kao što su nauka, religija i filozofija. Pisac sa lakocom dovodi u odnos naše misli i uporedjuje ih sa razlicite tacke gledišta pa je zbog toga veoma lako shvatiti kako funkcioniše ljudski um i koji je najbolji nacin za njegovo usmeravanje i kontrolisanje. Sa naucne tacke gledišta Hanel piše:

„Upitajte bilo kog elektricara šta su efekti elektriciteta i on ce vam odgovoriti da je eliktricitet vrsta kretanja, a da njegovi efekti zavise od mehanizma na koji je prikljucen. Upravo od tog mehanizma zavisi da li cemo dobiti toplotu, svetlost, snagu, muziku ili bilo kojeg drugog velicanstvenog ostvarenja snage koja eksploatiše tu važnu energiju“

Koji efekti mogu nastati pomocu misli? Odgovor na to glasi da je misao zapravo um u pokretu (baš kao što je vetar vazduh u pokretu) i njegovi efekti ce u potpunosti zavisiti od menanizma na koji je prikljucen.

Taj mehanizam je ljudski mozak. Taj mehanizam je zaista cudesan, on je organ kroz koji se odvija proces razmišljanja. Procesom reazmišljanja stvaramo efekte u spoljašnom svetu a on je rezultat odnosa individualnog i univerzalnog. Ono što stvaramo u unutrašnjim mislima to nam se reflektuje u spoljašnom svetu a mehanizam preko kog se to ostvaruje je mozak. Svaku našu misao pokrecu moždane celije i ako je misao dovoljno cista i jasna, savršeno ce se izraziti.

Obracanjem pažnje na unutrašnjost dovodimo sebe u mogucnost da iskoristimo mocne sile koje ce nakon nekog vremena odrediti naš tok života i uskladiti sa svime što je najbolje, najsnažnije i najpoželjnije za nas.

„Pažnja ili koncentracija je verovatno najbitnija osnova u razvoju mentalne kulture. Kada je pažnja pravilno usmerena mogucnosti su zapanjujuce. Kultivisanje pažnje je odlika svakog uspešnog coveka i to je najvece licno dostignuce koje se može steci“

U narednim pasusima pisac vas opominje da se koncentracija postiže vežbom i da vam to otvara mogucnost da kontrolišete svoje misli. Pošto su misli uzrok, okolnosti moraju biti posledice. Ako možemo da kontrolišemo uzroke, moci cemo da kontrolišemo posledice.

Zato, predjimo na vežbu za ovu nedelju.

VEŽBA ŠESTE NEDELJE

1. Da bi ste razvili moc pažnje, u sobi u kojoj vežbate, sedite na stolicu na kojoj sedite dok vežbate, zuzmite isti položaj kao i uvek kada vežbate i desetak minuta pažljivo posmatrajte neciju fotografiju. Obratite pažnju na izraz u ocima, crte lica, nacin na koji je kosa uredjena. U stvari, pažljivo pogledajte svaki detalj na fotografiji, zatvorite oci i pokušajte da je vidite mentalno. Pokušajte da dozovete svaki detalj i formirate dobru mentalnu sliku fotografije.Vežbajte sve dok ne uspete u tome.

2. Tom vežbom pripremamo teren. Savladavanjem sledece lekcije bicemo spremni da zasadimo seme.

3. Upravo zbog takvih vežbi na kraju cete biti sposobni da kontrolišete svoje mentalne stavove, raspoloženje i svoju svesnost.

OBJAŠNJENJE ŠESTE VEŽBE

Ova vežba je kljuc za jacanje vaše moci koncentracije i mogucnosti lakog prisecanja neke cinjenice ili dogadjaja. Kako budete poboljšali koncentraciju tako cete biti spremniji za misli i ideje kojima vas bombarduju svaki dan. Takodje, ovom vežbom ugradicete unutar sebe dve važne veštine: pažnju posvecenu detaljima i moc da se setite. Na taj nacin gradite sposobnost vizualizacije.

Ova vežba je vrlo jednostavna i nepotrebno je bilo šta objašnjavati. Hanelove instrukcije su prilicno lake i jasne. Upravo se svaka genijalnost ogleda u tome što je sve ustvari veoma jednostavno.

SAVETI I PREDNOSTI VEŽBE

Dakle, pre pocetka vežbe izaberite neku fotografiju i pažljivo je posmatrajte desetak minuta. Nakon toga, zauzmite isto mesto, sedite u isti položaj, opustite telo zatim, mentano se projektujte na vaše savršeno mesto, budite tamo koliko želite, a zatim stvorite mentalno sliku koju ste posmatrali pre pocetka vežbe i pokušajte da se prisetite svakog detalja. Mentalno vidite sve sa fotografije baš kao što je objašnjeno.

Najbolji savet za savladavanje ove vežbe je da pratite instrukcije: Koristite fotografiju osobe. Dajte sve od sebe da koristite istu stolicu i mesto kao što to obicno radite. Obratite pažnju na svaki detalj. Ne žurite. Ponavljaj te sve dok niste sigurni da ste sve detalje obuhvatili tokom vežbe.

To je to. Ništa posebno.

Suština ove vežbe je razvoj voljene koncentracije na odredjeni predmet (u ovom slucaju fotografiju). Dobar procenat opšte populacije nije posebno usmeren ka vizualizaciji jer na drugi nacin obradjuju informacije. Nekima ce zaista biti teško da mentalno sagledaju sliku jer su drugaciji tip osobe.

Takvim osobama preporucujem da pre pocetka vežbe a nakon desetominutnog gledanja u sliku, zapišu na papiru te detalje koje su videli na fotografiji. Nakon toga neka pristupe vežbi kao što je opisano i kada budu trebali da vizualizuju sliku osobe, prisete se onog šta su zapisali. Pokušavajuci da svoje reci pretvore u sliku.

Drugima pak preporucujem da nakon sagledavanja slike opuste telo i glasno izgovore detalje sa fotografije. Ta zvucna percepcija ce im pomoci kada krenu u realizaciju vežbe, mentalno ožive slike u umu nakon što se prisete glasa koji je to izgovorio.

Na ovaj nacin necete dozvoliti svom umu da, ako vam ne idu najbolje mentalne slike, kažete sebi „Ovo ne funkcioniše“ i na taj nacin odustanete. Ovim nacinom cete zaposliti um da bude fokusiran na vežbu koju izvodite a koristite pomocno sredstvo koje vama odgovara odnosno, odgovara vašem nacinu obradjivanja informacija.

Prednosti ove vežbe se ogledaju u tome da pored pažnje na detalje i mogucnosti prisecanja odredjenih okolnosti i situacija, omogucavate svom umu da bude jasno fokusiran na ono što radite. Koncentracije je, kao što Hanel kaže:

„…najviše licno dostignuce koje se može dosegnuti i ujedno je to karakteristika svakog uspešnog coveka“

Želim vam uspešnu nedelju.

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts