KLJUČ USPEHA

  Nedelja 14

Ovim poglavljem utvrdićete znanje o kreativnoj moći, o moći kreiranja sopstvenim mislima jer misao u osnovi ima duhovni princip pa zbog toga poseduje kreativnu moć.

OBJASNJENJE CETRNAESTOG POGLAVLJA

Sada vam je već dobro poznato da je vas um sastavljen iz dva dela i njhove medjusobne akcije, svesnog i podsvasnog. Svaka celija ljudskog organizma je sadržana klicom podsvesnog koja je u osnovi uvek negativna jer ima mogucnost da deluje bez naseg znanja. S obzirom da je utvrdjeno da se podsvesvesni um odaziva na znak svesnog uma to vam daje pravo kao i mogucnost da svoju podsvest tako istrenirate da vam uvek deluje i manifestuje samo pozitivne stvari i okolnosti koje želite. Tu moc postižete na taj naćin tako sto mislite i razmisljate. Moc pojedinca se ogleda u tome sto putem misli moze kontrolisati negativan deo uma. Moc da mislite je ta kreativna moc.

Sve vase predjašnje misli ocrtavaju se u vasem karakteru a Hanel to objasnjava ovako:

“Otkrivamo da je svaki čovek refleksija misli koje je zadržavao tokom svog života. To je zapečaćeno na njegovom licu, njegovoj formi, njegovom karakteru i njegovoj okolini.”

Sigurno ste primetili da se kod nekih osoba ne slaze kalendar godina i izgleda. Neko vam izgleda mladje u odnosu na godine koje nose a jos bolje vam je poznato da neke osobe izgledaju mnogo starije u odnosu na izgled lika i tela koje imaju. Verujem da takodje poznajete ljude sa lošim stavom kao i nasuprot tome osobe koje zraće ljubaznošću i dobrotom. Iz ovog se moze reći da su vase misli direktno proporcionalne vasem spoljasnjem izgledu. Da li su u vasem zivotu preovladavale pozitivne ili negativne misli, koje su direktno odgovorne za obnovu celijskih stanica, ocrtavaju se u vasem spoljasnjem izgledu. Ovo se isto moze reci i za ostale oblasti u vasem zivotu bilo da je u pitanju ljubav ili materijalno bogatstvo kao i na vaše okruženje, koju cine prijatelji, poznanici, kolege, sredina u kojoj živite i sl.

Iz svega ovog možemo zakljuciti da je svaka misao kreativna. Kako mislimo i ono što mislimo i pomislimo teži da postane naša stvarnost.

Više puta tokom studiranja ove materije pomenuo sam da kada pocnete da menjate svoje misli, kada krenete u uzvišenu akciju, promene sa kojima cete se susretati se nece desiti preko noci. To je proces. Medjutim, postoje ljudi koji bez obzira što im negativno razmišljanje donosi niz neupeha nisu spremni da sprovedu neophodnu disciplinu. Misao je jedina realnost. Kako menjate misli tako se menja i vase okruženje.

„Biljka ce, nakon što joj posecemo koren, još neko vreme stajati potpuno vidljiva, ali ce postepeno venut i konacno nestati, pa ce tako i uklanjanje misli u kojima razmišljate o nezadovoljavajucim uslovima postepeno, ali sigurno okoncati te uslove.“

Zato je potreban cvrst stav, misli moraju biti uvek usmerene na pozitivnu stranu, cvrste, stabilne, nepromenljive. Kada se rodi ideja promene u vama morate obratiti pažnju na još jednu stvar:

„Ne možete se kretati jedan korak napred, dva koraka nazad, niti možete provesti dvadeset ili trideset godina svog života izgradjujuci negativne okolnosti, kao rezultat negativnog mišljenja, a potom ocekivati da se sve one istope pošto ste petnaest ili dvadeset minuta ispravno mislili.“

Ako ste čvrsto odlucili da se promenite, potrebno je da sve to uradite promišljeno nakon što sebi zacrtate ozbiljno izucavanje ove materije a nakon toga ne dozvolite ničemu i nikome da se meša u vašu odluku. Ta cvrsta odluka da ćete promeniti svoje misli, to novo JA donece vam u svakoj oblasti vašeg života blagostanje.

U vama mora postojati klica vere da ce vam ovaj zakon doneti jasnocu u nacinu razmišljanja. Sledeće što ćete dobiti ako se trudite da radite u skladu sa zakonom je život bliži univerzalnom umu koji ce vam doneti bolje razumevanje života. Kako vaše znanje raste bicete u stanju da bez oklevanja promenite mišljenje. Dobro vam je poznata uzrecica:

„Mudar čovek se predomisli, budala nikada.“

Ne možete napredovati ako se ne menjate, nema rasta bez obnavljanja. Morate upražnjavati konstantan tok novih misli, boljih i istinitijih misli koji ce vam osigurati napredovanje u životu.

VEŽBA CETRNAESTE NEDELJE

1. U vežbi za ovu lekciju koncentrišite se na sklad. Kada kažemo koncentrišite se, bukvalno mislimo na sve ono na šta ta rec podrazumeva. Koncentrišite se toliko duboko, toliko iskreno, dok na kraju ne budete svesni samo sklada. Upamtite, mi se učimo radeci. Čitanje ovih lekcija neće vas nigde odvesti. Vrednost je u praktičnoj primeni.

Saveti i prednosti vežbe

Sklad u filozofskom smislu ima značenje jedinstva, srazmerni odnos delova, sastavni deo celine pa ćete primetiti da vas ova vežba vodi u istom smeru kao i predhodnih nekoliko vežbi.. Mi se krecemo od mentalnog stanja neusaglašenosti ka smeru lepote i stanja uma da smo deo neceg veceg od nas samih. Umesto da vidimo svet u kome nas plaše ljudima, buducim i prošlim dogadjajima kao objekti koji nam se nalaze na putu, mi ustvari učimo da vidimo i osećamo da smo deo toga samo onoliko koliko mislimo o tome.

Nalazimo se na najizazovnijem delu ove knjige, koji ne samo da nam služi kao arhitekta naših misli ali kao i policijski stražar našeg uma gledajući sa velikom brigom zbog njenog delovanja, već se nemilosrdno trudi da obezbedi da ništa protivurečeno ne ulazi u naš um i ne dozvoli da ništa kontradiktorno postane njegov stanovnik.

Kao što je Hanel napisao koncentišite se na ovu ideju – sklad„toliko duboko, toliko iskreno, dok na kraju ne budete svesni samo sklada“

Kada to uradite, vi ćete to osetiti, kada budete primetili, to će vas promeniti.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts