KLJUC USPEHA

Nedelja 18

Ako ste odvojili vreme da proucite filozofiju Carlsa Hanela i ako ste napravili napor da zaista razumete o cemu on govori i ako ste stavili ovu filozofiju u akciju, onda ce te imati apsolutno savršen period koji je ispred vas. Ja nemam nikakve sumnje o tome. Sa trudom i upornošcu u vaš život pristizace uzbudljive stvari. Imate (ili sticete) znanje o vašoj moci, imate (ili dobijate) hrabrost da se usudite, jedina stvar koja se od vas traži je da dozvolite sebi da to uradite.

Drugim recima, samo napred.

OPIS OSAMNAESTOG POGLAVLJA

Prva recenica ovog poglavlja glasi:

“Da bismo mogli da rastemo, moramo da obezbedimo ono što je nephodno za naš rast. To se postiže primenom zakona privlacenja.”

Verujem da ste do sad primetili da je Hanelovo objašnjenje zakona privlacenja malo drugacije u odnosu onog što ste videli na raznim filmovima i u raznoj literature koja o tome govori. Njegovo objašnjenje se može videti vec u sledecem pasusu. Razmislite za trenutak.

“Šta bi covek bio da nije suprug, roditelj, brat ili sestra, kada ne bi bio zainteresovan za socijalni, ekonomski politicki ili religiozni svet? On ne bi bio ništa drugo do apstraktni teoreticki ego. On zbog toga postoji samo u svom odnosu sa celinom, svom odnosu s drugim ljudima i u svom odnosu sa društvom. Njegovo okruženje je sastavljeno od tih odnosa i nikako drugacije.”

Ocigledno je, dakle, da je pojedinac samo jedna definicija Univerzalnog uma koja obasjava svakog coveka koji dolazi na svet i njegova takozvana individualnost ili licnost ne sadrži ništa a nacin na koji se odnosi prema celini je zakon privlacenja.
Svako od nas oblikuje svet oko sebe. Mi smo ono što smo u odnosu na celinu. Ono što nam je potrebno za naš rast, koji hrani naše zahteve, je zakon privlacenja.

Razmislite o ovome na trenutak ili dva.

Mi cemo privuci ono što nam je potrebno u odnosu na naše okruženje. Kako se menjamo, tako menjamo i našu okolinu i privlacimo nove stvari za sebe. Dakle, u pitanju su naše misli, naš rad, naš napor.

U tacki 10 Hanel kaže:

“Spoznaja prirodnih zakona je ono što nam je omogucilo da ukrotimo vreme i prostor, da se vinemo u nebo i ucinimo da celik zaplovi i što je veci stepen intiligencije, dublje ce biti naše spoznaje tih prirodnih zakona i veca moc koju posedujemo.”

Kako prepoznajemo te “prirodne zakone” u radu, tako možemo da ih koristimo za naše dobro. Medjutim, važno je istaci, i možda da ponovim, da mi ne treba da uradimo bilo šta specijalno, ti zakoni rade. To je isto kao što svet funkcioniše. Možemo, medjutim, da se prilagodimo ovim zakonima i zato koristite ih da dobijete ono što želite.

To je objašnjenje kako zakon privlacenja radi a verovanje… verovanje je nešto što donosi vrednosti za nas. Hanel objašnjava kolika je važnost vere u ovaj zakon odnosno poredi zakon i verovanje kao videorekoreder i kasetu:

“Razumevanje koje covek najcešce razvija korisno je koliko i videorekoreder bez video kasete, u stvari, to najcešce nije ništa više nego “verovanje”, što ne znaci apsolutno ništa…”

Dakle, pisac nas uci da mislimo i stvaramo. Životinja je rob okruženja za razliku od coveka. Ako nema hrane u prostoru, ona mora da se preseli u drugi proctor ili da gladuje. Ukoliko su vece promene vremena, mora da se krece ili ce umreti. Ako jace životinje napadaju njihovu teritoriju, ona mora da beži ili ce biti ubijena.

Tako nije sa covekom.

Stvorili smo svet misli. Možemo da živimo gde želimo, zato smo prilagodili teritoriju nama. Mi to radimo pomocu sopstvenih misli i ideja. Ideje cine ljude bogatim a ne pljacke i ratovi. To je ambijent koji mi kao celina privlacimo i to je ono što mi stvaramo. Mislite, kreirajte a zatim uzmite nagradu za svoj trud.

VEŽBA OSAMNAESTE NEDELJE

1. Smatra se da je pažnja ona oznaka koja razlikuje genija. Gajenje pažnje zavisi od vežbanja.

2. Podstrek za pažnju je interesovanje. što je vece interesovanje to je veca pažnja, a što je veca pažnja, vece je interesovanje – akcija i reakcija. Zapocnite sa pridavanjem pažnje i ubrzo potom probudicete interesovanje. Interesovanje ce privuci vecu pažnju, a ta pažnja ce produbiti novo interesovanje i tako dalje. Ova vežba ce vam omoguciti da izgradite moc pažnje.

3. U vežbi za ovu lekciju koncentrišite se na svoju moc da stvarate. Potražite pronicljivost, percepciju, pokušajte pronaci logicnu osnovu za veru koja je u vama. Pustite misli da se zadrže na cinjenici da se covek kao fizicko bice krece i živi održavan vazduhom, baš kao i sva druga organska bica, tj. da mora da diše da bi živeo. Zatim pustite misli da zastanu na cinjenici da se covek kao duhovno bice takodje krece, živi i postoji pomocu slicne, ali finije energije od koje mu zavisi život i da kao što u stvarnom svetu nijedan život ne može nastati kao viša forma od one koju su roditelji obezbedili, tako i duhovnom svetu nijedna posledica ne može nastati pre nego što se zasadi seme, a i plod ce zavisiti od prirode semena. To znaci da ce rezultat koji ostvarate zavisiti od vašeg shvatanja zakona koji važe u mocnom carstvu uzroka, najvišoj evoluciji ljudske svesti.

OBJAŠNJENJE OSAMNAESTE VEŽBE

Nakon zauzimanja istog stava u stolici opuštanja tela, projekcije na vaše idealno mesto i prisecnja poslednjeg uspeha kncentrišite se na ono o cemu je opisano u ovoj vežbi. Sve što je vezano u ovoj vežbi za coveka kao ljudsko bice i vaše pažnje za tu duhovnu stranu coveka probudice u vama interesovanje i za vas kao sopstveno bice. Razmišljaj te o sebi, obratite pažnju na vaše disanje i cinjenicu da se krecete da bi živeli. Takodje, sa te duhovne strane razmislite o tome koje seme sadite i da li ste u tom momentu svesni da poznajuci zakon privlacenja znate koja ce biti posledica tog semena.

Saveti i prednosti vežbe

Kao što znate, vežbe u poslednje vreme su u ovim dubljim poglavljima više “etericne” nego u prvim. Vežbe u prvoj trecini su nešto “mehanicko”. Hanel nas je uputio da uradimo nešto, a mi smo to i uradili, sedeli smo i zamišljali nešto specificno kao što je prijatelj, mesto ili oblik. One su bile ( i jesu) metode i priprema uma za ono što ce doci.

Razmišljali smo o harmoniji, porijekciji misli, snazi i mudrosti univerzalnog uma, skladu, pronicljivost, mentalnom stavu… To su ideje koje razlicitim ljudima razlicito znace, to su ideje koje su razmatrane i o njima se raspravlja vec milenijumima. To su ideje koje nisu jednostavna rešenja kao što je matematicki problem “ 2+2=?”. Vec su složeni problem za koje postoje mnoštvo odgovora sa još više nacina stizanja do tog odgovora.

Dakle, vežba za osamnaestu nedelju moli nas da shvatimo – da je svako od nas – KREATIVNO BICE

Pozdravljam vas i želim vam kreativnu nedelju, mesec, godinu……..ŽIVOT.

 

S poštovanjem

Marjan

Similar Posts