Kada se prehladimo, uglavnom osećamo neugodnost (osnovna emocija je neugodnost). Neugodnost, jer ne idemo na posao, imamo malo ili nikako snage (energije) da obavimo dnevne zadatke, i sve u svemu – ova prehlada nam je poremetila život.

Isto važi za uznemirenost, napetost i strah. Ovo su isto neugodnosti. Ako odemo na posao puni napetosti i uznemirenosti, naš učinak pada i to može da prouzrokuje napetost među kolegama i učini dan veoma nugodnim. Napetost je suprotno od opuštenosti i ako smo napeti ili nervozni, naša energija je isisana (iscrpljena) i mi provodimo dan zevajući i gledajući na sat.

 Emotivna napetost crpi potrebnu energiju našeg uma za obavljanje i najjednostavnijih (najtrivijalnijih) zadataka. Ako smo u strahu, ako smo bojažljivi, mi težimo ka depresiji, dovodeći napetost i uznemirenost ponovo. Napetost, uznemirenost i strah su neugodnosti kao i prehlada, ako ne i više od toga. Napetost, uznemirenost i strah takodje dovode do drugih neugodnosti, kao što su bolest i zaraza. Naš imuni sistem neće raditi pravilno ako je bombardovan sa negativnom energijom. Vaše telo nehotično, nevoljno reaguje gotovo  istog trenutka na bilo šta što Vam prodje kroz glavu, što Vam padne na um.

Pomislite prijatnu misao i nasmeši ćete se.

Pomislite melanholičnu misao i osečaćete se tužno.

Pomislite nešto ružno i namrštićete se.

Pomislite nešto nelagodno i pocrvenećete.

Pomislite zastrašujuću misao i postaćete napeti.

Međutim, napetost ne može da postoji kada je um miran. Ako zamenimo misli o strahu sa mirnim i staloženim mislima, naša napetost uskoro jenjava i zacjeljujuća moć našeg uma nastavlja da radi za nas.

 U suštini, mi smo ono što mislimo.

S poštovanjem 

Marjan

Similar Posts